Richtingsveld

In de wiskunde is een richtingsveld een grafische weergave van de oplossingen van een eerste-orde differentiaalvergelijking. Een richtingsveld kan worden gemaakt zonder de differentiaalvergelijking analytisch op te lossen en is daarom nuttig. Een richtingsveld kan worden gebruikt om oplossingen kwalitatief te visualiseren of numeriek te benaderen.

Het richtingsveld van dy/dx=x2-x-1, waar de blauwe, rode en turquoise lijnen respectievelijk staan voor (x3/3)-(x2/2)-x+4, (x3/3)-(x2/2)-x en (x3/3)-(x2/2)-x-4.

Definitie

Gegeven een stelsel van differentiaalvergelijkingen

is het richtingsveld een array van hellingsmarkeringen in de faseruimte (in elk willekeurig aantal dimensies, afhankelijk van het aantal relevante variabelen; bijvoorbeeld, twee in het geval van een eerste-orde lineaire gewone differentiaalvergelijking, zoals in het plaatje rechts te zien is.) Elke hellingsmarkering is gecentreerd op een punt en loopt parallel aan de vector

Het aantal, de positie en lengte van de hellingmarkeringen kunnen willekeurig zijn. De posities worden meestal gekozen als voor willekeurige (maar meestal gelijke) en voor alle gehele getallen , die punten binnen de gekozen intervallen produceren. De lengte van de hellingsmarkeringen is meestal geheel uniform en unitair of niet groter dan de kleinste van .

Definitie, onafhankelijk van differentiaalvergelijkingen

In de differentiaalvergelijkingen hierboven zijn alleen de rechterleden van belang voor de bepaling van het richtingsveld; vandaar de volgende, algemenere definitie:[1]

Zij een open deelverzameling van de -dimensionale euclidische ruimte. Een richtingsveld op is een afbeelding die met elk punt van een rechte door associeert.

Deze definitie omvat het eerdere geval door met ieder punt in dimensies de rechte te associëren die door gaat met richtingsgetallen

Een integraalkromme van het richtingsveld is een differentieerbare kromme waarvan de raaklijn in ieder punt samenvalt met het richtingsveld in dat punt.

Zie ook

Referenties

  • (en) Blanchard, Paul; Devaney, Robert L. en Hall, Glen R. (2002). Differential Equations (2nd ed.). Brooks/Cole: Thompson Learning. ISBN 0-534-38514-1
  1. D.V. Anosov en V.I. Arnold (red.), "Dynamical Systems I: Ordinary Differential Equations and Smooth Dynamical Systems," Encyclopaedia of Mathematical Sciences 1, Springer 1987.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.