Reuzenhaai

De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai. Deze haai behoort tot de familie van de Cetorhinidae, die maar uit één geslacht Cetorhinus en één soort Cetorhinus maximus bestaat. De familie behoort tot de orde van de makreelhaaien (Lamniformes).

Reuzenhaai
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2005)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Orde:Lamniformes (Makreelhaaien)
Familie:Cetorhinidae
Gill, 1862
Geslacht:Cetorhinus
Blainville, 1816
Soort
Cetorhinus maximus
(Gunnerus, 1765)
Leefgebied Reuzenhaai
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Reuzenhaai op Wikispecies
Portaal    Biologie

Beschrijving

De reuzenhaai is een kosmopoliet. Reuzenhaaien leven in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat. In de Fundybaai (Canada) werd in 1851 een exemplaar van 12,27 meter gevangen,[2] het dier woog ruim 19 ton. Volgens betrouwbare bronnen ligt nu de gemiddelde lengte van een reuzenhaai tussen de 6 en 8 meter, met een maximum van 9,8 meter en een gewicht van 4 ton.[3] De reuzenhaai zeeft met zijn kieuwzeven plankton uit het water.

Waarnemingen

De reuzenhaai komt voor in de Noordzee, maar sporadisch langs de Belgische en Nederlandse kust. Alleen in de zomermaanden worden soms jonge exemplaren waargenomen.[4][5] Op 30 november 2009 spoelde op het strand van Ameland het kadaver van een reuzenhaai aan.[6] Op 24 juli 2012 werd een jonge reuzenhaai gespot aan de kust van De Panne. Op 17 januari 2014 werd er een gespot voor de Zeeuwse kust bij Westkapelle.[7] De haai werd door getuigen rond de zeven meter geschat. Op 30 oktober 2014 werd op het zuidwestelijk punt van de Oosthinder een reuzenhaai van zo’n 3 à 4 meter waargenomen.[8] Op 29 oktober 2016 is er een aangespoeld aan de kust van De Panne. De haai meet een 3–4 meter en naar schatting enkele honderden kilo's. Het dier werd levend terug in het water gebracht waar het in ondiep water rondjes bleef zwemmen, maar helaas overleed het de dag erna.

Status

Net als andere grote haaien is de reuzenhaai een bedreigde diersoort door een combinatie van overbevissing en de grote vraag naar haaienvlees en -organen. Hij staat als kwetsbaar op de internationale Rode Lijst van de IUCN.

Relatie tot de mens

De reuzenhaai is een planktoneter en doorgaans ongevaarlijk voor mensen. Een klap met een staart is een potentieel gevaar en de huid is ruw genoeg om schaafwonden te kunnen veroorzaken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.