Resolutie 699 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 699 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 17 juni 1991. De resolutie stond het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toe controles op kernwapens te doen in Irak.

Resolutie 699
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum17 juni 1991
Nr. vergadering2994
CodeS/RES/699
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpWapeninspecties in Irak
BeslissingToelating aan het IAEA om controles op kernwapens te doen in Irak.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1991
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Oostenrijk ·  België ·  Ivoorkust ·  Cuba ·  Ecuador ·  India ·  Roemenië ·  Jemen ·  Zaïre ·  Zimbabwe
Een wapeninspecteur van het IAEA aan het werk in Irak in 2002.

Achtergrond

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette het land. Nog diezelfde dag werd de inval door de VN-Veiligheidsraad veroordeeld in resolutie 660. Deze resolutie eiste ook een onmiddellijke terugtrekking van Irak, maar daar kwam niets van terecht. Met resolutie 678 stelde de Veiligheidsraad Irak een ultimatum om voor 15 januari 1991 aan de voorgaande resoluties te voldoen. Irak gaf hier geen gehoor aan, en de dag na het verstrijken van het ultimatum begon een coalitie van 34 landen onder leiding van de Verenigde Staten operatie Desert Storm, met grootschalige luchtbombardementen gevolgd door een grondoffensief, operatie Desert Sabre. Tegen 27 februari was de strijd beslecht, en op die dag aanvaardde Irak de VN-resoluties.

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  1. Keurt het plan in het rapport goed.
  2. Bevestigt dat de Speciale Commissie en het IAEA de in de paragrafen °8[1] en °12[2] van resolutie 687 zaken mogen vernietigen, verwijderen of onschadelijk maken.
  3. Vraagt de Secretaris-generaal elke zes maanden te rapporteren over de uitvoering van het plan.
  4. Beslist de lidstaten aan te moedigen de uitvoering van deze activiteiten te verzekeren en dat de kosten ervan volledig door Irak worden gedragen.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.