Resolutie 61 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 61 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 4 november van het derde werkjaar van de Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie passeerde met negen stemmen voor, de stem van Oekraïne tegen en de onthouding van de Sovjet-Unie.

Resolutie 61
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum4 november 1948
Nr. vergadering377
CodeS/RES/61
Stemming
voor
9
onth.
1
tegen
1
OnderwerpArabisch-Israëlisch conflict
BeslissingVraagt om permanente bestandsgrenzen vast te leggen.
Voorziet al verdere actie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden

Achtergrond

Verschillende resoluties van de Veiligheidsraad handelden als over een bestand. Dit werd echter niet volledig nageleefd.

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  • Besliste op 15 juli dat het bestand van kracht blijft tot een vreedzame oplossing voor de toekomst van Palestina is gevonden.
  • Besliste op 19 augustus dat geen partij het bestand mag schenden voor vergeldingen of militair of politiek voordeel te verwerven.
  • Besliste op 29 mei dat herhaaldelijke schendingen van het bestand aanleiding kon geven tot verdere actie onder hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties.
  • Vermeldt het verzoek van de waarnemend bemiddelaar aan Egypte en Israël volgend op de beslissingen genomen op 19 oktober.
  • Roept de betrokken partijen op om ongeacht hun aanspraken en posities een voor een vreedzame oplossing voor Palestina:
    1. Hun troepen terug te trekken tot hun posities op 14 oktober. De bemiddelaar mag grenzen trekken waar de troepen achter moeten blijven.
    2. Samen, eventueel met hulp van de VN, permanente bestandsgrenzen en gedemilitariseerde zones vast te leggen.
  • Stelt een comité samen uit de vijf permanente leden van de Raad met België en Colombia om de bemiddelaar bij te staan en in geval van het falen van bovenstaande paragraaf verdere acties voor te stellen aan de Raad.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.