RJ-45

Een RJ-45 connector (RJ = Registered Jack, geregistreerde insteekplug) is een achtpolige modulaire connector die vooral gebruikt wordt voor twisted-pair-ethernetverbindingen en ISDN-telefonie, maar ook voor RS-232 en RS-485.

RJ-45-connectors

Afhankelijk van de toepassing is een andere benaming 8P8C (acht positions/posities, acht conductors/geleiders), 8P6C of 8P4C (bijvoorbeeld ISDN).

NB: Oorspronkelijk was een Registered Jack bedoeld telefoonaansluitingen, vandaar het eerste kabelpaar in de midden en het tweede kabelpaar daar omheen.

Zoals blijkt uit onderstaande tabel, zijn er twee verschillende manieren om de geleiders aan de connectors aan te sluiten: EIA/TIA-568A en EIA/TIA-568B. Voor een normale netwerkverbinding (van computer naar hub of switch) gebruikt men 568B aan beide kanten van de kabel. Voor een zogenaamde crossover-kabel (om twee identieke apparaten, van computer naar computer of van switch naar switch, te koppelen) gebruikt men aan de ene kant 568B en aan de andere kant 568A.

Een moderne switch detecteert zelf wat voor kabel er is aangesloten, en in dat geval is het niet meer van belang welke kabel er wordt gebruikt. Die heet Auto-MDIX.

Voor een netwerkverbinding op 100 Mb/s of minder zijn alleen de pennen 1, 2, 3 en 6 van belang, dus groen, wit/groen, oranje en wit/oranje. Voor ISDN gebruikt men een standaardkabel en worden alleen de pennen 3, 4, 5 en 6 gebruikt. In beide gevallen kan men dus volstaan met een vieraderige kabel, maar de meeste kabels hebben acht aders. Er bestaan hulpstukken waarmee het mogelijk is een achtaderige kabel te gebruiken voor twee netwerkverbindingen. Voor gigabit-ethernet worden echter alle acht aders gebruikt.

Pinnen
RJ-45-bedrading (EIA/TIA-568A/B) ethernet
Kleur en nummer van aderpaar
Pin568A568BVooraanzicht
1 wit/groen (3) wit/oranje (2)
2 groen (3) oranje (2)
3 wit/oranje (2) wit/groen (3)
4 blauw (1) blauw (1)
5 wit/blauw (1) wit/blauw (1)
6 oranje (2) groen (3)
7 wit/bruin (4) wit/bruin (4)
8 bruin (4) bruin (4)

Zie ook

Zie de categorie RJ-45 connectors van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.