Pommern (schip, 1903)

De Pommern is een stalen windjammer. Ze is een viermastbark, gebouwd in 1903 in Glasgow op de scheepswerf J. Reid & Co. Ze werd Mneme gedoopt en werd in 1908 omgedoopt tot Pommern.

Pommern
De Pommern in de haven van Mariehamn, Åland in 2005
Geschiedenis
WerfJ Reid & Co
Tewaterlating24 febr. 1903, Glasgow
In de vaart genomenmei 1903
Omgedoopt1908
StatusMuseumschip
ThuishavenMariehamn
Eigenaren
Eigenaargemeente Mariehamn
Vroegere eigenarenF Laeisz
G Erikson
Vroegere namenMneme (1903-1908)
Algemene kenmerken
Typewindjammer, viermastbark
Lengte89,18 m langs waterlijn; 94,67 m totaal
Breedte13,21 m
Diepgang7,5 m
Hoogte53,7 m
Tonnenmaat2,376 registerton
Voortstuwing en vermogenwind
Vaart16 knopen (30 km/u) onder zeil
Bemanning26
Websitehttp://sjofartsmuseum.ax/
Portaal    Maritiem

De Pommern is een van de Flying P-Liners: beroemde zeilschepen van de Duitse rederij F. Laeisz, waarvan de namen allemaal met de letter 'P' begonnen. Voor de Hamburger rederij B. Wencke Söhne en na diens faillissement voor de eveneens Hamburgse reder Laeisz vervoerde ze steenkool naar Chili en salpeter terug naar Europa. In 1921 werd het schip aan Griekenland gegeven als herstelbetaling. In 1923 werd ze aangekocht door Gustaf Erikson uit Mariehamn in Åland, die het schip tot aan de Tweede Wereldoorlog gebruikte voor graantransporten vanuit de Spencergolf aan de zuidkust van Australië naar Engeland of Ierland. Het schip won tweemaal een graanregatta: in 1930 en 1937. Na de oorlog werd ze als museumschip geschonken aan de gemeente Mariehamn.
Het schip heeft beide wereldoorlogen onbeschadigd doorstaan en in al haar reizen zijn er slechts vier bemanningsleden op zee overleden.

Het schip ligt als museumschip in de westelijke haven van Mariehamn en wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht, samen met het naastgelegen en bijbehorende scheepvaartmuseum.

De Pommern, voor anker in de westelijke haven van Mariehamn.
De Pommern onder zeil; datum onbekend
Zie de categorie Pommern (ship, 1903) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.