Politiek in Peru

Peru is een democratie, met name een constitutionele unitaire presidentiële republiek. De huidige president van Peru is sinds 23 maart 2018 Martín Vizcarra. De premier van Peru is Vicente Zeballos en de eerste vicepresident van Peru is Mercedes Aráoz. De post van tweede vicepresident is momenteel vacant.

Politiek in Peru

Politiek in Peru

De verschillende machten

De uitvoerende macht

De president van Peru wordt verkozen voor een periode van vijf jaar en de grondwet van 1993 laat toe dat men herverkozen wordt. Alle burgers van 18 jaar of meer hebben het recht te stemmen. Er is stemplicht in die mate dat diegene die niet stemt een boete moet betalen (132 Soles in 2005). De eerste en de tweede vicepresidenten worden ook door de burgers verkozen, maar hebben geen grondwettelijke macht, behalve als de president niet in staat is zijn functies te vervullen.

De president benoemt de raad van ministers (kabinet) en de eerste minister. Alle decreten of wetsvoorstellen moeten door de Raad van ministers goedgekeurd worden alvorens ze naar het Peruviaanse congres gestuurd worden.

De wetgevende macht

Onder de naam van Congres van de Republiek, wordt de Peruviaanse wetgevende macht gevormd door een kamer van 130 leden (tot 2011 120 leden), gekozen door directe verkiezing. Peru is verdeeld in verschillende administratieve regio's in verhouding met de bevolking van elk van die regio's. Het congres wordt om de vijf jaar volledig hernieuwd. Het congres maakt wetsvoorstellen en stemt voor de wetten.

De rechterlijke macht

Het hooggerechtshof van Peru, dat bestaat uit de president en 12 rechters, staat aan het hoofd van de rechterlijke macht.

Administratieve indeling

Peru is verdeeld in 25 regio's en de provincie van Lima. De regio's bestaan uit provincies, die op hun beurt opgedeeld zijn in districten. Deze 25 regio's zijn: Amazonas, Ancash, Apurímac, Arequipa, Ayacucho, Cajamarca, Callao, Cuzco, Huancavelica, Huánuco, Ica, Junín, La Libertad, Lambayeque, Lima, Loreto, Madre de Dios, Moquegua, Pasco, Piura, Puno, San Martín, Tacna, Tumbes, Ucayali.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.