Pliometanastes

Pliometanastes protistus is een uitgestorven grondluiaard behorend tot de familie Megalonychidae. Het was een herbivoor met het formaat van een zwarte beer die tijdens het Laat-Mioceen in Noord- en Midden-Amerika leefde.

Pliometanastes
Fossiel voorkomen: Laat-Mioceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Eutheria (Placentadieren)
Superorde:Xenarthra (Tandarmen)
Orde:Pilosa (Luiaards en miereneters)
Familie:Megalonychidae
Geslacht
Pliometanastes
Hirschfeld & Webb, 1968
Typesoort
Pliometanastes protistus
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Voorkomen

Pliometanastes leefde tijdens North American Land Mammal Age Hemphillian. Pliometanastes is samen met Thinobadistes uit de Mylodontidae de oudst bekende grondluiaard uit Noord-Amerika en het verscheen ongeveer 9 miljoen jaar geleden op het continent. Een migratieroute vanuit Zuid-Amerika, waar de oorsprong van de luiaards ligt, via de Caribische eilanden door middel van "island hopping" werd voorheen verondersteld, maar latere vondsten wijzen op een migratieroute via zuidelijk Midden-Amerika.

Fossiele vondsten

Fossielen van Pliometanastes waren aanvankelijk alleen bekend uit zuidelijke Verenigde Staten met vondsten in Californië, Texas en Florida. P. galushai werd aanvankelijk als tweede soort beschreven op basis van een fossiel uit de Chamito-formatie in New Mexico. Later werd geconcludeerd dat het een onvolwassen exemplaar van P. protistus betrof.

In de 21ste eeuw zijn ook buiten de Verenigde Staten fossielen van Pliometanastes gevonden. In Mexico zijn van deze grondluiaard resten gevonden in de staten Nuevo León en Zacatecas. Verder is Pliometanastes bekend van tanden, handbeentjes en een gedeeltelijke kaak uit de Curré-formatie in Costa Rica. De afzettingen van deze formatie zijn 8,5 tot 6,5 miljoen jaar oud. Pliometanastes is één van de drie zoogdieren van Zuid-Amerikaanse origine in deze formatie, naast met de grondluiaard Sibotherium en de gordeldierachtige Scirrotherium.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.