Piet van Breemen

Piet van Breemen s.j. (Bussum, 23 juni 1927) is pater jezuïet en auteur van verschillende boeken over spiritualiteit.

Piet van Breemen
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Geboren23 juni 1927
PlaatsBussum
Wijdingen
Priester1956
Portaal    Christendom

Biografie

Hij trad in 1945 toe tot de Sociëteit van Jezus. Na in 1956 tot priester te zijn gewijd, behaalde hij in 1961 te Amsterdam zijn doctoraal in de natuurkunde. Hij heeft lesgegeven bij zijn werk als geestelijke.

Hij is een bevlogen en veelgevraagd spreker op talrijke avonden en studiedagen. Hij gaf vooral graag retraites aan jongvolwassenen (doorgaans [ex-]leerlingen van jezuïetencolleges) in Nederland en België in zijn functie van novicemeester in Oudergem (bij Brussel) en later in Nijmegen. In die hoedanigheid verwierf hij sedert 1974 trouwe toehoorders in katholieke kringen, ook in het buitenland en andere continenten dan Europa.

In combinatie met zijn persoonlijke roeping blijkt hij op het terrein van theologie, het christelijke gebedsleven in de praktijk, psychologie en godsdienstsociologie meertalig belezen te zijn[1], maar in tegenstelling tot veel intellectuelen heeft hij de gave om het gelezene begrijpelijk en oorspronkelijk over te brengen. Piet van Breemens verdienste is vooral dat hij veel Bijbelse thema's, die veeleer bij protestanten bekend of geliefd zijn uit preken, en wijsheid van kerkvaders (in het bijzonder Augustinus) onder katholieken bekend heeft weten te maken of de kennis ervan minstens heeft opgefrist.

Als voorbeeld van een van zijn eyeopeners kan vermeld worden dat hij beweert dat Jezus aan zijn kruis genageld veel minder wanhopig was dan iedereen denkt en als joods gemeentelid (in de oudtestamentische visie) een lofzang, namelijk psalm 22 van David, aanhief. Hij motiveert zijn bewering door een ontleding van psalm 22: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten is vers 2; deze psalm is te verdelen in twee delen, het laatste deel (vanaf vers 23) bevat de oproep om God te loven in de gemeente en het vooruitzicht van de uiteindelijke bekering van alle volken (vss. 28-32).[2]

Werken

  • Als brood dat wordt gebroken : een twintigtal meditaties (Amsterdam/Tielt : Lannoo, 1975, 19774). ISBN 9789020905991
  • Mijn naam in Zijn hand : schriftmeditaties (Bussum/Tielt : Lannoo, 1977, 19823). ISBN 9789020906653
  • Kostbaar in zijn ogen : schriftmeditaties (Tielt : Lannoo, 1981). ISBN 9789020909456
  • En ondertussen kiemt het zaad
  • Het gaat om de liefde
  • Ouder worden als geestelijke weg
  • Vertrouwd met het geheim

Noten

  1. Op retraites en in de lijst geraadpleegde literatuur van zijn eigen boeken worden onder meer vermeld: Buber, de Chardin, Mitscherlich ( →Duitstalige Wikipedia)), Terruwe (het onderwerp “aanvaarding” of “bevestiging” is Van Breemen eveneens heel dierbaar) en Tillich.
  2. Bron: Als brood dat wordt gebroken (1975)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.