Piet Paulusma

Pieter of Pyt (Piet) Paulusma (Tzum, 15 december 1956) is een Nederlandse weerman.

Piet Paulusma
Piet Paulusma oefent zijn tekst in Joure, december 2003.
Volledige naamPieter Paulusma
Geboren15 december 1956
Land Nederland
Jaren actief1986 - heden
Bekend vanPiets Weerbericht (Omroep Max)
Piets Weer (Hart van Nederland)
It Waar (Omrop Fryslân)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal    Media

Biografie

Begin loopbaan en carrière

Na de middelbare school begon Piet Paulusma zijn carrière op de afdeling calculatie bij de PTT, het huidige KPN. Hij heeft daar diverse opleidingen gevolgd zoals personeelswerk en is later terechtgekomen op een HBO-managementfunctie. Hij maakte zijn debuut op de radio als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân. Paulusma voorspelde later ook dagelijks het weer bij Omrop Fryslân op televisie en op de radio bij Radio Noord. Zijn eerste aanraking met de meteorologie ontleent hij aan een cursus van de Teleac en het bestuderen van natuurverschijnselen. Daarnaast heeft Paulusma veel zelfstudie gedaan en zeven jaar lang begeleiding op wetenschappelijk niveau gehad.

Weerman bij SBS6

Sinds september 1996 verschijnt Paulusma ook bij de landelijke zender SBS6. Onder de titel Piets weerbericht worden iedere dag vanaf een wisselende buitenlocatie in Nederland weersverwachtingen gemaakt over het weer in Nederland. Oorspronkelijk startte dit programma als onderdeel van het SBS6-nieuws- en actualiteitenprogramma Hart van Nederland, maar het kreeg vanwege de grote populariteit van presentator Paulusma in 2003 een eigen vermelding als separaat programma. Dit programma duurt ongeveer 4 minuten en wordt direct na de late editie van Hart van Nederland uitgezonden. De vroege editie van Hart van Nederland wordt afgesloten met een kort weerbericht van Paulusma.

De Elfstedentocht van 1997 betekende de doorbraak van Piet Paulusma. Een opvallend detail is de Friestalige afsluiting van zijn weerpraatje met de woorden oant moarn ('tot morgen'). Paulusma woont in Harlingen en werd in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot de populairste weerman van het jaar. In 2016 zei hij in een interview dat hij in de zomermaanden 90 tot 100 uitnodigingen per dag krijgt om bij evenementen langs te komen.[1]

Op 4 februari 2019 werd bekend gemaakt dat het contract tussen SBS en Piet Paulusma na 23 jaar niet verlengd zal worden, en dat hij op 30 december 2019 zal stoppen met het weerbericht op SBS6.[2]

Weerman bij Omroep MAX

Met ingang van 1 januari 2020 is Piets Weer te zien bij de publieke omroep, bij MAX-programma's als Tijd voor MAX.[3]

Paulusma verzorgde ook enige tijd het weerbericht op Noordzee FM en later Radio 10 Gold. Verder schrijft hij een keer per week zijn weerbericht in de Harlinger Courant en dagelijks in het Friesch Dagblad.

Het lokale weerbericht werd door Piet Paulusma ook op de website van dé Weekkrant van Wegener gepubliceerd.

Ziekenhuisopname

Begin augustus 2018 werd Piet Paulusma getroffen door een acute blokkade aan zijn dikke darm en moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij moest hieraan tweemaal geopereerd worden, één keer begin augustus en nogmaals begin september. Hij was hierdoor begin augustus en begin september twee weken uit de roulatie. In deze periodes werd hij bij SBS6 en Omrop Fryslân vervangen door zijn oudste dochter Martsje en op de radio door Jan Jonkman.[4][5] Ook in oktober werd hij op SBS6 en Omrop Fryslân een week vervangen door Martsje en op de radio door Jan Jonkman, ditmaal omdat hij een week rust wilde nemen na zijn ziekenhuisopname. Sindsdien neemt hij wekelijks een dag rust. Hij slaat hiertoe de zondag over. Deze dag wordt overgenomen door Martsje.

Reclame

Vanaf 2007 was Paulusma enige tijd te zien in een reclamespot van Kwik-Fit ter promotie van winterbanden. Voordat de reclame in première ging verscheen een verknipte versie op de website GeenStijl, waarin het net leek of Paulusma werd aangereden door een slippende auto.[6] In 2010 werd dit fragment gebruikt in de Amerikaanse verfilming van Das Experiment, The Experiment[7] Hij is te zien in een scène waarin de hoofdrolspeler wordt blootgesteld aan gewelddadige beelden om te testen of hij geschikt is voor het experiment uit de titel.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.