Phaeostigma (Phaeostigma) notata

Phaeostigma (Phaeostigma) notata is een insect uit de orde kameelhalsvliegen (Raphidioptera) en de familie Raphidiidae. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort. Vroeger werd de soort tot het geslacht Raphidia gerekend, zodat de verouderde wetenschappelijke naam Raphidia notota soms nog wordt gebruikt in de literatuur.

Phaeostigma (Phaeostigma) notata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Onderklasse:Neoptera (Nieuwvleugeligen)
Superorde:Endopterygota
Orde:Raphidioptera (Kameelhalsvliegen)
Familie:Raphidiidae
Geslacht:Phaeostigma
Soort
Phaeostigma (Phaeostigma) notata
Fabricius, 1781
Afbeeldingen Phaeostigma (Phaeostigma) notata op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie
Insecten

Phaeostigma (Phaeostigma) notata komt voor in delen van Europa, onder andere in Belgiƫ, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.[1][2]

De lichaamslengte is ongeveer 20 millimeter, de kameelhalsvlieg heeft een zwarte lichaamskleur en transparante vleugels.[1] Het lichaam is voorzien van de voor kameelhalsvliegen typische lange 'hals', welke bestaat uit een verlengd deel van het eerste borststuksegment. De larven zijn sterk afgeplat, de kop en het eerste borststuksegment zijn verhard maar een echte hals ontbreekt bij de larve. Mannetjes zijn eenvoudig van vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten een lange, niet-intrekbare legbuis (ovipositor) bezitten. Dit is een lange, dunne naald achtige structuur aan het achterlijf, die doet denken aan en angel maar dient om de eitjes af te zetten in spleten in het hout.

Net als andere kameelhalsvliegen zijn zowel de larven als de volwassen exemplaren felle rovers. Door de geringe lengte worden kleine, op planten levende prooien gegrepen zoals bladluizen en insecteneitjes.[1]

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.