Peter Langendam

Peter Langendam (Den Haag, 17 mei 1949) is een Nederlands natuurkundige, ondernemer, politiek bestuurder en auteur.

Peter Langendam
Algemene informatie
Volledige naamPeter Langendam
Geboren17 mei 1949
PartijLPF
Portaal    Politiek
Nederland

Langendam studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven waar hij lid was van het Eindhovens Studenten Corps (dispuut Jupiter). Hij promoveerde in 1979 in de wiskunde en natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden bij professor dr. Jaap Kistemaker. Hij werkte als wetenschappelijk medewerker op het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica te Amsterdam. Daarna begon zijn industriële carrière, onder andere bij Philips Semiconductors, bij het Amerikaanse Olin, bij de Europese leverancier ASiC te Nijmegen en bij de PTT, en kwam hij in het nieuws als directeur van PTT Telecom BV, directeur en CEO van PTT Contest en later als directeur en CEO van PTT Post Logistiek BV. Hij probeerde tevergeefs een GSM-netwerk te bemachtigen voor GSM Nederland NV. Hij startte als ondernemer ook een groot aantal bedrijven op.

Langendam leerde in zijn PTT-periode Pim Fortuyn kennen en zij raakten bevriend[1][2]. Na de breuk tussen Leefbaar Nederland en Fortuyn overtuigde Langendam, samen met John Dost en Albert de Booij, Fortuyn ervan een eigen lijst te starten. De oprichting van de Lijst Pim Fortuyn werd grotendeels aan Langendam, Dost en De Booij overgelaten.

Na de moord op Fortuyn op 6 mei 2002 overtuigde Langendam Mat Herben ervan om door te gaan met de LPF[3]. Langendam werd zelf op 11 mei 2002 door de kandidaten van de Tweede Kamerlijst gekozen als partijvoorzitter.

Als LPF-voorzitter gaf Langendam een vraaggesprek in Het Parool op 12 mei waarin hij de lijsttrekkers van o.a. GroenLinks (Paul Rosenmöller) en de PvdA (Ad Melkert) beschuldigde van het aanzetten tot haat jegens de vermoorde Fortuyn. De quote De kogel kwam van links, niet van rechts.[4] kwam uit dat interview. Op 14 mei trok hij zich om persoonlijke redenen terug als partijvoorzitter. Langendam werd als voorzitter opgevolgd door Ed Maas. Na de Tweede Kamerverkiezingen trok hij zich terug uit de politiek.

Langendam ging weer verder als ondernemer met een uitvindersbedrijf. Ook schreef hij verschillende boeken.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.