Partitie (verzamelingenleer)

In de verzamelingenleer is een partitie van een verzameling, een opdeling van die verzameling in niet-lege onderling disjuncte delen. De onderdelen van een partitie zijn niet leeg, bevatten geen gezamenlijke elementen en vormen samen de hele verzameling. Men spreekt wel van een opdeling in klassen.

Een partitie van een verzameling in zes delen weergegeven door een Euler-diagram

Definitie

Zij een familie deelverzamelingen van de verzameling , dan heet een partitie van als:

  1. : geen van de deelverzamelingen in de familie is leeg;
  2. voor alle : de familie bestaat uit onderling disjucte deelverzamelingen;
  3. : de deelverzamelingen in de familie vormen gezamenlijk de gehele uitgangsverzameling

De elementen van zijn de klassen of blokken van de partitie.

Voorbeelden

Zij dan is een partitie van . De familie is geen partitie omdat de leden niet onderling disjunct zijn. De familie is geen partitie van omdat de vereniging van de leden niet heel oplevert.

Het paar bestaande uit enerzijds de verzameling der even getallen, en anderzijds de verzameling der oneven getallen, vormt een partitie van de verzameling der gehele getallen. Algemener vormen de restklassen bij deling door een natuurlijk getal , een partitie van .

De lege familie is de enige partitie van de lege verzameling.

Als een equivalentierelatie is op een verzameling , dan vormen de equivalentieklassen samen een partitie van . Ook kan elke partitie op deze manier geïnterpreteerd worden, door als relatievoorschrift "ligt in dezelfde klasse" te nemen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.