Pariëtale cel

Pariëtale cellen zijn cellen die zich bevinden in de mucosa van de maag. Ze zorgen voor de productie van maagzuur, intrinsic factor (IF) en worden gestimuleerd door gastrine. Somatostatine is de belangrijkste inhibitor van de cel. Een goede functie van deze cellen is belangrijk voor de vertering en opname van voedsel en voor de bescherming van het lichaam tegen micro-organismen.

Pariëtale cel
Exocrinocytus parietalis
Microscopisch beeld van maagweefsel. Linksonder wordt een der pariëtale cellen aangewezen.
Gegevens
SysteemMaag-darmstelsel
ZenuwNervus vagus
Portaal    Biologie

Een te sterke productie van maagzuur komt voor bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Als de klepfunctie tussen slokdarm en maag niet voldoende werkt (wat m.n. voorkomt bij de hernia diaphragmatica), kan maagzuur teruglopen en refluxoesofagitis veroorzaken.

De pariëtale cellen zorgen voor de neuro-hormonale stimulatie van maagzuursecretie.

Onder in de pariëtale cel liggen blaasjes waarin een protonpomp zit, als de cel HCL moet produceren, gaan deze blaasje naar het afgiftekanaal toe en fuseren daar. Een belangrijke activator hiervan is histamine. Histamine grijpt aan op de H2receptor, die second messenger cAMP vormt. cAMP stimuleert de fusie van de membraanblaasjes, acethylcholine en gastrine kunnen dit proces versterken door een verhoging van de calciumconcentratie in de cel.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.