Pangasianodon hypophthalmus

Pangasianodon hypophthalmus is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de reuzenmeervallen (Pangasiidae).[1] De vis komt oorspronkelijk voor in de rivieren de Menam en de Mekong in Zuidoost-Azië. De vis wordt tot 130 centimeter lang, en heeft donkergrijze tot zwarte vinnen. Jonge exemplaren hebben een iriserende regenboogglans, vandaar dat de Amerikanen deze vis regenbooghaai (iridescent shark) noemen. De soort is in andere rivieren uitgezet, veelal voor de visvangst van de lokale bevolking. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1878 door Sauvage.

Pangasianodon hypophthalmus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Siluriformes
Familie:Pangasiidae (Reuzenmeervallen)
Geslacht:Pangasianodon
Soort
Pangasianodon hypophthalmus
(Sauvage, 1878)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Pangasianodon hypophthalmus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vissen

Voedsel

Pangasianodon hypophthalmus voedt zich met kreeftachtigen, andere vissen en plantaardig voer.

Voortplanting

Pangasianodon hypophthalmus trekt in het hoogwaterseizoen stroomopwaarts om te paren. Na het hoogwaterseizoen trekt de vis weer stroomafwaarts. Het precieze moment van trek hangt af van de rivier waar de vis zich bevindt, in de Mekong is dit van mei tot juli en dan komt de vis weer terug van september tot december.

Als voedsel

Pangasianodon hypophthalmus welke voor de consumptie wordt gebruikt komt voornamelijk uit Vietnam en Thailand. De vissen worden op grote schaal gekweekt en met rijstmeel en vismeel gevoerd. Omdat de vis snel groeit kunnen dichtheden van 150 exemplaren per kubieke meter worden gekweekt. Na ongeveer acht maanden hebben ze een gewicht van ongeveer een kilo bereikt en zijn ze groot genoeg voor verwerking. De vis wordt hierbij gedood en ter plekke gefileerd. Vervolgens worden de filets diepgevroren geëxporteerd. In de Verenigde Staten wordt de vis verkocht onder de naam swai.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.