Palaeobatrachus

Palaeobatrachus is een geslacht van uitgestorven kikkers uit het Eoceen en Mioceen.

Palaeobatrachus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Eoceen tot Mioceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Palaeobatrachidae
Geslacht
Palaeobatrachus
Tschudi, 1839
Typesoort
Palaeobatrachus occidentalis
soorten
  • P. occidentalis
  • P. robustus
Afbeeldingen Palaeobatrachus op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie
Herpetologie

Kenmerken

Soorten uit dit geslacht hadden een relatief brede schedel in de vorm van een gotische boog. Hun lichaam was relatief groot, variërend van 8 tot 10 cm lang en het vrouwtje was meestal groter dan het mannetje (seksueel dimorfisme).

Leefwijze

Dankzij hun gestroomlijnd lichaam en hun krachtige poten met zwemvliezen konden deze kikkers heel goed zwemmen. Ze leefden permanent in zoet water. Dankzij de zakvormige longen aan de rugzijde van het lichaam konden ze gedurende lange perioden onder water blijven. Ze bewoonden doorstroomgebieden of moerassen waar bruinkoolafzettingen werden gevormd. Ze leefden waarschijnlijk van kleine kreeftachtigen, insectenlarven en kleine vissen.

Ontwikkeling

Deze kikkers behoorden tot een zijtak in de evolutie van de belangrijkste ontwikkelingslijn van de kikkers. Het gedrag en de levenswijze vertoonden overeenkomsten met die van de huidige klauwkikker (Xenopus laevis).

Vondsten

Vondsten zijn gedaan in Europa (België en Frankrijk) en Noord-Amerika (Montana en Wyoming). Deze diersoort is in grote aantallen bewaard gebleven in zoetwaterafzettingen. Zelfs kikkervisjes zijn in een vrij goede staat bewaard gebleven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.