Dikbekprion

De dikbekprion (Pachyptila crassirostris) is een vogel uit de familie van de stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae). Het is een zeevogel van het zuidelijk halfrond.

Dikbekprion
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie:Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht:Pachyptila
Soort
Pachyptila crassirostris
Mathews, 1912
Afbeeldingen Dikbekprion op Wikimedia Commons
Dikbekprion op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De rug is blauwgrijs, met een duidelijk zichtbare M op de bovenvleugels. De zwarte band op de staart is de breedste van alle prions. Hun snavel is dikker en een tikje robuuster dan bij duifprions. De lichaamslengte bedraagt 24 tot 28 cm, de spanwijdte 60 cm en het gewicht 102 tot 185 gram.

Leefwijze

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit krill. Om dit uit het water te zeven, heeft de vogel een aangepaste snavel. De vogel heeft ook een specifiek gedrag ontwikkeld, het hydroplaneren, om hiervan te profiteren. Hij scheert over het wateroppervlak tegen de wind in, waarbij zijn lijf op het water rust, maar deels wordt ondersteund door de wind die onder zijn gespreide vleugels doorstroomt. Door zijn snavel open aan het oppervlak te houden, of zijn kop geheel onder te dompelen, zeeft hij zijn zwemmende prooi uit het water. Daarbij zwaait hij soms zijn kop van links naar rechts.

Voortplanting

Hun broedplaatsen bevinden zich in rotsspleten, soms naast albatrossen. Ze leggen één ei in oktober/november dat in december uitkomt. In hun broedgebieden zijn zuidpooljagers een zeldzaamheid, maar mocht er toch eentje te dicht bij het nest komen, dan zullen ze niet aarzelen om hem aan te vallen.

Verspreiding en leefgebied

De soort komt voor op de Heardeilanden, Aucklandeilanden, Snareseilanden, Chathameilanden en de Bounty-eilanden en telt 3 ondersoorten:

  • P. c. crassirostris: Snareseilanden, Bounty-eilanden en Chathameilanden.
  • P. c. pyramidalis: Chathameilanden.
  • P. c. flemingi: Heardeilanden en Aucklandeilanden.

Bedreiging

In hun broedgebied hebben ze vooral te kampen met katten, ratten en varkens.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.