Ouderraad

De ouderraad is, net als de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad, een inspraakorgaan binnen een school. In de ouderraad krijgen ouders de kans om te overleggen met elkaar, de schoolleiding en het personeel.

Een ouderraad zal altijd proberen de belangen van de leerlingen zo goed mogelijk te behartigen door:

  • mee te denken met het dagelijks bestuur over het te volgen beleid van de school
  • feedback te geven aan de oudervertegenwoordiging in de medezeggenschapsraad
  • De school te adviseren (gevraagd of ongevraagd)
  • Onderzoek onder ouders organiseren over bepaalde onderwerpen (drugs, MSN, de koers van de school)
  • meedenken over onderwijskundige ontwikkelingen (bijvoorbeeld docentenschaarste, internet en privacy)
  • het stimuleren van activiteiten die bijdragen aan een goed schoolklimaat zoals sport- en culturele evenementen, studiereizen en schoolfeesten

Wet

De Nederlandse Wet medezeggenschap op scholen geeft aan dat er op elke school een ouderraad mag bestaan en is zelfs verplicht als 10% van alle ouders hierom verzoekt. De ouderraad mag de schoolleiding gevraagd en ongevraagd van advies dienen en dient derhalve enkel als adviesorgaan. Dit in tegenstelling tot de medezeggenschapsraad, waar op sommige zaken instemmingsrecht wordt gegeven aan de deelnemende ouders. De ouderraad heeft echter wel recht op informatie, om zijn functie (adviseren) zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.