Oorlogsmonument Sneek

Het Oorlogsmonument is een algemeen monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de stad Sneek.

Oorlogsmonument
Monument in 2012.
Locatie
LocatieSneek,  Nederland
Opening1945
4 mei 1950 (heroprichting)
Sluiting1950 (waarna heropgericht)
Dimensies
Hoogte tot top2,5 meter
Bouwinfo
ArchitectA. Goodijk
W.J. Valk (beeldhouwer)
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Monument tot 1950

Het monument werd direct na de oorlog opgericht op de locatie van de toen pas afgebrande waag van Sneek. Toentertijd bestond het monument uit een vierkante zuil met golvend dak. Op de zuil stonden de namen van de in Sneek omgekomen personen. Deze lijst is echter incompleet gebleken, er stonden alleen namen op en geen data.

Op het monument stond de tekst:

"It sied fan juster is de frucht van moarn"
— Vertaald: Het zaad van gister is de vrucht van morgen

De zuil is na de plaatsing bij de Waag later verplaatst naar het Oud Kerkhof, waar het een plaats kreeg naast de Brandweerkazerne van Sneek. Het monument werd in 1950 vervangen door het beeld van Valk.

Monument sinds 1950

Het monument dat werd ontworpen door architect Arjen Goodijk met zijn zwager, de beeldhouwer Willem Valk, toont een staande vrouw met erelint op een arcadevormige bakstenen muur. Het beeld is geplaatst naast de Grote- of Martinikerk in Sneek en is gemaakt van Frans kalksteen (Vaurion).

Op het erelint staat de tekst:

"GETROUW TOT IN DE DOOD"

Daaronder op de voet van het beeld:

"1940 - 1945"

Onder het beeld zijn op de muur verschillende plaquettes aangebracht, waaronder een ter herinnering aan de slachtoffers van de Sneker Bloednacht.[1] Het beeld is op 4 mei 1950 onthuld door Meta Lever, die haar vader en twee broers verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het zachte kalksteen raakte in de loop der jaren beschadigd. In april 2018 werd het beeld daarom vervangen door een granieten replica.[2]

Herdenking

Elk jaar vindt op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, een uitgebreide herdenkingsplechtigheid plaats aan de voet van het beeld. De herdenking wordt georganiseerd door het 4 & 5 mei-comité van Sneek. Hierop volgt een stille tocht naar de Stadhuistuin met het Joodsmonument. Deze tocht doet ook de Gedenksteen voor gesneuvelde Canadezen aan.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.