Oorlogsmonument Noordwijk

Het Oorlogsmonument in de Zuid-Hollandse plaats Noordwijk is een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsmonument
Monument voor de gevallenen met rechts het zuiltje ter nagedachtenis aan omgekomen militairen in Nederlands-Indië.
KunstenaarCorinne Franzén-Heslenfeld
Jaar1952
Materiaalnatuursteen
LocatieOude Zeeweg/Rembrandtlaan, Noordwijk
Portaal    Kunst & Cultuur

Beschrijving

Het monument bestaat uit een knielende vrouw, met haar blik omlaag gericht, op een sokkel van blokken. Door haar houding symboliseert het beeld de aanvaarding van het offer dat de oorlogsslachtoffers hebben gebracht. Het beeld is gemaakt door beeldhouwster Corinne Franzén-Heslenfeld, die daarbij werd geassisteerd door Wladimir de Vries. Op de sokkel de tekst

het offer der gevallenen
worde het onze

Het ontblote bovenlijf van de vrouw leidde tot veel commotie in Noordwijk. Bij de onthulling op 15 november 1952 kwam de rooms-katholieke geestelijkheid niet opdagen, de hervormde en gereformeerde predikanten kwamen pas na de plechtigheid. Om problemen te voorkomen werd het monument enige tijd permanent bewaakt door de politie.

Naast het monument staan nog twee kleinere monumenten, het 'Indië-monument' (2001) en het 'Joodse monument' (nr. 2) (2014).


Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.