One Minutes

One Minutes zijn korte filmpjes van exact zestig seconden, vanuit een artistiek uitgangspunt, die verzameld en gepubliceerd worden door de Nederlandse stichting The One Minutes Foundation.

De filmpjes komen van over de hele wereld en zijn vaak gemaakt op workshops die The One Minutes Foundation geeft, soms in opdracht van Unicef. In andere gevallen worden de filmpjes opgestuurd door de makers. De filmpjes worden vertoond op filmfestivals, tentoonstellingen, op televisie en op internet. De filmpjes zijn onder andere te zien op Holland Doc en SALTO.

The One Minutes is begonnen in 1998 als experiment en is in 21 jaar later uitgegroeid tot een internationaal netwerk met een collectie van 15.000 filmpjes uit meer dan 120 landen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beheert de collectie. Jaarlijks organiseert het een internationale videocompetitie. Sinds 2016 vindt deze plaats in Shanghai, China. De stichting is gelieerd aan het Sandberg Instituut en wordt bemand door studenten en oud-studenten.

In 2002 richtte The One Minutes samen met de Europese Culturele Stichting en UNICEF The One Minutes Jr. op om jaarlijks workshops van een week te geven aan kansarme en gemarginaliseerde kinderen vanaf 12 jaar om één-minuten films te maken en hun stem laten horen. Jaarlijks wordt The One Minutes Jr. Awards uitgereikt bij IDFA.

Sinds 2014 worden er maandelijks gecureerde series van One Minutes gepubliceerd. Elke maand wordt een kunstenaar gevraagd als gastcurator een serie samen te stellen. Twintig musea en culturele instituten over de hele wereld zijn abonnee op The One Minutes Series en tonen de series in hun organisatie. De eerste van deze nieuwe series was een hedendaagse remake van John Bergers documentaire Ways of Seeing uit 1972, genaamd Ways of Something, samengesteld door Lorna Mills. De serie werd in 2017 aangekocht door Whitney Museum of American Art. Ook David Claerbout, Cécile B. Evans, Samson Kambalu, Khavn de la Cruz, Nathaniel Mellors, Erkka Nissinen, Egill Sæbjörnsson en Cally Spooner stelden series samen.

In 2019 presenteerde Stedelijk Museum Amsterdam "Video Club: The One Minutes", een programma waar beeldend kunstenaar Harm van den Dorpel kunstwerken uit de single channel-videocollectie van het Stedelijk aanvulde met nieuwe video’s die waren ingezonden als reactie op de speciaal hiervoor uitgeschreven open call van The One Minutes. Elk van de geselecteerde videowerken raakt aan een of meerdere concepten die aanwezig zijn in het werk van Harm van den Dorpel. Zoals het concept van kunstmatige schaarste, de sociale en politieke implicaties van algoritmische bestaanswijzen en door kunstmatige intelligentie gegenereerde composities.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.