Onchocerca volvulus

Onchocerca volvulus is een parasitaire rondworm uit de familie Onchocercidae die Onchocerciasis ofwel rivierblindheid veroorzaakt. In Afrika en Midden- en Zuid-Amerika komt deze ziekte veel voor, vooral in gebieden langs rivieren omdat de besmettelijke wormen worden overgedragen via kriebelmuggen uit het geslacht Simulium (black fly in het Engels), die alleen langs rivieren gedijen.

Onchocerca volvulus
Micofilaria, het infectieve stadium van Onchocerca volvulus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Nematoda
Klasse:Chromadorea
Orde:Spirurida
Familie:Onchocercidae
Geslacht:Onchocerca
soort
Onchocerca volvulus
Bickel, 1982
Afbeeldingen Onchocerca volvulus op Wikimedia Commons
Onchocerca volvulus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Volwassen knut (Simulium yahense) met Onchocerca volvulus die tevoorschijn komt uit de antenne van het insect. Opname door een conventionele elektronenmicroscoop, 100x vergroot. Het object is chemisch behandeld en gedroogd.

Levenscyclus

De volwassen wormen leven in het onderhuidse bindweefsel van mensen en vormen daar knobbeltjes. Volwassen wormen zijn slechts een paar mm dik, maar kunnen tot wel 40 cm (mannetjes) of 70 cm (vrouwtjes) lang worden. Volwassen vrouwtjes produceren geen eieren maar zogenaamde microfilaria (1000 tot 300 per dag), dat zijn 0,22 tot 0,28 mm grote larfjes die zich verplaatsen door het lymfevatenstelsel en vandaar naar het bloedvatenstelsel. Zo kunnen deze larfjes ook terechtkomen in het hoornvlies van het oog en daardoor blindheid veroorzaken.

Via het bloed dat door kriebelmuggen wordt opgezogen, komen de L1-larven in het lichaam van dit insect, waar ze zich door de maag boren en in de spieren en uiteindelijk bij de monddelen terechtkomen. Dit proces duurt een paar weken, waarbij de larve twee keer vervelt. Het besmettelijke L3-stadium wordt bij het zuigen van bloed bij mensen weer overgedragen. De rijping van L3-larve tot volwassen worm duurt nog 6 tot 12 maanden. Hiermee is de cyclus rond.

levenscyclus van Onchocerca volvulus
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.