Ommegang van Brussel

De Ommegang van Brussel is een traditionele processie die twee keer per jaar plaatsvindt, aan het einde van juni of in het begin van juli.

De Wagenstoet op de Zavel in 1615, door Denijs van Alsloot

Oorspronkelijk was het de grootste lustrale processie van Brussel en vond het traditiegetrouw één keer per jaar plaats op de zondag voor Pinksteren.

De jaarlijkse Ommegang van Brussel is een van oorsprong christelijke processie die geleidelijk aan een wereldser karakter kreeg. De oorsprong van deze ommegang lag bij het overbrengen van een miraculeus Mariabeeld van Antwerpen naar Brussel. De Heilige Maagd was verschenen aan een Antwerpse spinster Beatrijs Soetkens. Het beeld werd door de Brusselaars geroofd in Antwerpen en per boot overgebracht naar Brussel. Dit beeld staat in de kapel van de Grote Voetboogschuttersgilde in de Zavelkerk.

De huidige ommegang reconstrueert de intrede op 5 juni 1549 van keizer Karel V en zijn zoon Filips II van Spanje, samen met veel hoge edellieden en gezagdragers in Brussel. Onder hen vicevoorzitter van de Ommegang, markies Olivier de Trazegnies uit Corroy-le-Château, die al dertien jaar het hoofdpersonage Keizer Karel vertolkt. De markies is in rechte lijn verbonden met Keizer Karel, door zijn voorvader Jean III de Trazegnies, ridder van de Orde van het Gulden Vlies.[1]

Zie ook

Literatuur

  • Roel Jacobs, De Ommegang: processie, stoet of spektakel? (= Historia Bruxellae, nr. 16), 2013, ISBN 9782930423142
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.