Nationaal park Monti Sibillini

Nationaal Park Monti Sibillini (Italiaans: Parco Nazionale dei Monti Sibillini) is een nationaal park in Italië, gelegen in de regio's Marche en Umbria.

Nationaal Park Monti Sibillini
Nationaal park

Situering
Land Italië
LocatieMarche en Umbria
Coördinaten42° 54 NB, 13° 12 OL
Informatie
IUCN-categorieII (Nationaal park)
Oppervlakte714,37 km²
Opgericht1993
Foto's
Monte Vettore (2476 m), nationaal park Monti Sibillini

Het park is gesticht in 1993 en heeft een oppervlakte van ruim 70.000 ha.

Natuur en landschap

Het landschap bestaat uit bergen, bossen en (hoog)vlaktes (Pian Grande, Pian Piccolo, Pian Perduto). De hoogste top is de Monte Vettore (2476 m). In het Lago di Pilato-meer komt een endemische kreeftensoort (Chirocephalus marchesonii) voor. Op de hoogvlakte van de Piano Grande/ Pian Grande rond Castelluccio bloeien in de lente allerlei bloemen (orchideeën, lelies, narcissen en asters).

Daarnaast kent het gebied bergen met alpiene planten, watervallen en grotten. Ook edelweiss en de gentiaan komen plaatselijk voor. Bij de fauna komen onder meer de wolf, de havik en de steenarend voor.

Cultuurhistorie

Het gebied is rijk aan cultuurhistorische elementen, zoals kastelen, forten en uitkijktorens. Ook is het gebied verbonden met talloze legenden zoals die van een Sibille die in een grot zou wonen. Norcia is een belangrijke plaats, niet alleen omdat het domicilie was van een van de beschermheiligen van Europe, Sint Benedetto, maar ook omdat het een bijzonder historisch centrum kent. Eveneens de moeite waard is het in Piani di Castelluccio gelegen originele irrigatiesysteem dat al bestaat sinds de Benedictijner monniken hier woonden. Vrijwel overal in het park kunnen religieuze gebouwen worden gevonden, uiteenlopend van kerken, abdijen en kloosters tot plaatsen waar kluizenaars in afzondering konden en kunnen mediteren. Voorbeelden van religieuze gebouwen zijn de Abdij van Sant'Eutizio, in Preci en de Basiliek van San Benedetto.

Afbeeldingen

Zie de categorie Monti Sibillini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.