Naamsvermelding

Naamsvermelding is een onderdeel van de persoonlijkheidsrechten die artikel 25 van de auteurswet aan de maker van een werk toekent.[1] Indien redelijkerwijs mogelijk is het verplicht om de naam van de maker bij een werk te vermelden. Bijvoorbeeld in een krant de schrijver van het artikel of de maker van een foto. Bij film en televisie wordt hier de aftiteling voor gebruikt. Naamsvermelding wordt ook wel credits genoemd.

Creative Commons-licentiesymbool voor naamsvermelding.

Naamsvermelding is daarom ook een essentieel onderdeel van de Creative Commons-licenties. Bij elke licentie blijft de verplichting tot naamsvermelding bestaan. De CC BY licentie (Engels: attribution) houdt bij Creative Commons in dat het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van een werk, of afgeleide werken, is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur. Naamsvermelding kan toegepast worden bij software, teksten en andere creatieve inhoud zoals videomateriaal of muziek.

Naamsvermelding wordt ook vereist door andere copyright- en copyleftlicenties, zoals de GNU Free Documentation License (GFDL).[2] Naamsvermelding wordt vaak gezien als het meest elementaire element van de eisen van een bepaalde licentie: het draagt bij tot het opbouwen van een reputatie voor de auteur. Dit betaalt gedeeltelijk hun werk terug en voorkomt dat anderen de eigendomsrechten op het werk kunnen claimen. Het wordt wereldwijd gezien als een teken van fatsoen en respect om de auteur te vermelden voor het werk.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.