Musea van het Verre Oosten

De Musea van het Verre Oosten in België behoren tot de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en zijn een geheel van drie Aziatische gebouwen op het koninklijke domein van Laken, Brussel: de Japanse Toren, het Chinees Paviljoen en het Museum voor Japanse Kunst. Zij werden aan het begin van de 20ste eeuw in opdracht van koning Leopold II ontworpen door Alexandre Marcel. In hun interieurs herbergden zij kunstschatten uit China en Japan. De musea worden beheerd worden door De Regie der Gebouwen, en zijn sinds 2013 gesloten wegens stabiliteitsproblemen. Sindsdien staan ze in afwachting van renovatie leeg. De musea zouden ten vroegste in 2021 terug open gaan.

De Japanse Toren

De Japanse Toren

De rood geverfde Japanse Toren beheert een geraffineerde kunst die in het Land van de Rijzende Zon werd gemaakt voor de export naar het Westen. U vindt Imari-porselein dat werd vervaardigd in de 17de eeuw en de 18de eeuw. Hoofdzakelijk uit de 19de eeuw dateren dan weer het lakwerk, de bronzen vazen, de objecten van ivoor en allerlei andere siervoorwerpen. Uitzonderlijk is de grote blauw-witte vaas die de Japanse keizer in 1910 schonk aan de Belgische staat.

Het Chinees Paviljoen

Het feeërieke interieur van het Chinees Paviljoen werd ontworpen als een luxueus restaurant, maar werd nooit daarvoor gebruikt. De aankleding bestaat, net zoals de buitenkant, uit een exuberante vermenging van Europese elementen en chinoiserieën. In de vitrines wordt een uitgebreid overzicht gebracht van de Chinese exportkeramiek die in de 17de en 18de eeuw op grote schaal naar Europa werd uitgevoerd om er de woonkamers van vorsten, edellieden en gegoede burgers te verfraaien.

Het Museum voor Japanse Kunst

In de onlangs gerenoveerde koetshuis, aanvankelijk ontworpen om er de rijtuigen en de eerste automobielen te parkeren, wordt nu de rijke collectie van traditionele Japanse kunst bewaard, voornamelijk uit de Edoperiode (1600-1868). In dit Museum voor Japanse Kunst vindt u rolschilderingen, kamerschermen, kimono's, wapenrustingen en zwaardornamenten, gelakte dozen en inro (gelede opbergdoosjes), netsuke (gordelknopen) en zomeer. Tot de wereldtop behoren de Japanse prenten. Die worden omwille van de conservering in kleine maar regelmatig wisselende reeksen tentoongesteld.

Foto's

Zie de categorie Museums of the Far East van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.