Mur des Fédérés

De Mur des Fédérés maakt deel uit van de omheining van de Père-Lachaisebegraafplaats in Parijs, waarvoor op 28 mei 1871 147 strijders van de Commune werden neergeschoten en door de troepen van Versailles van het reguliere leger. Sindsdien symboliseert het de strijd voor vrijheid, de natie en de idealen van de communards.

De muur bevindt zich in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats.

Geschiedenis

Het was op de begraafplaats Père-Lachaise dat tijdens de Commune van Parijs, in het voorjaar van 1871, de laatste communard-strijders hun toevlucht zochten. De Versaillese, onder leiding van maarschalk Mac Mahon, meesters van de plaats tegen het einde van de middag op 28 mei, plaatsten alle gevangenen tegen een muur, sindsdien "Mur des Fédérés" genoemd.

Volgens Karl Marx is de Commune de enige periode in de Franse geschiedenis waarin er (kort) een dictatuur van het proletariaat was. Deze revolutionaire episode was inderdaad gebouwd op sterke steun van de arbeidersklasse en, meer in het algemeen, van een groot deel van de Parijse bevolking, die daar hun bloed vergoot. Deze grote strijd en de verschrikkelijke repressie die daarop volgde (in de orde van 1400 doden[1][2]) heeft een levendige herinnering achtergelaten. Dit kristalliseerde zich rond de muur van de federaties, het embleem van een tijdperk dat des te ongrijpbaarder was omdat het kort was en weinig monumenten overliet.

Een symbool van de emancipatie van arbeiders

Veel evenementen tonen aan dat de Mur des Fédérés een belangrijke herdenkingsplaats was, een sterk symbool van emancipatie en vrijheid in het militant geheugen. Elk jaar op 1 mei - de dag van de Arbeid - brengen vele vrijmetselaars, vertegenwoordigers van de vrije gedachte, evenals de Franse Communistische Partij en vakbondsorganisaties, dan hulde aan de slachtoffers van de Commune en die van het nazisme.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cimetière du Père-Lachaise op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.