Multics

Multics (Multiplexed Information and Computing Service) is een besturingssysteem dat bestond van 1965 tot 2000. Het systeem was een samenwerkingsproject van het MIT, Bell Telephone Laboratories (Bell Labs) en "General Electric Company's Large Computer Products" (GE) divisie. Prof. Fernando J. Corbató van het MIT -die eerder al betrokken was bij de ontwikkeling van CTSS - leidde het project. Bell Labs trok zich terug uit de ontwikkeling in 1969 en in 1970 verkocht General Electric zijn computerdivisie aan Honeywell, die Multics als een commercieel product aanbood en enkele tientallen van deze systemen verkocht.

Inloggen via ssh

Opmerkelijke eigenschappen

Multics had enkele opmerkelijke eigenschappen. Een ervan was dat het besturingssysteem voor het grootste deel geschreven is in een hoog-niveau- (high-level) programmeertaal, namelijk PL/I. Verder was het de bedoeling het systeem open-bron te laten zijn, al wordt er vandaag de dag iets anders onder open-bron verstaan dan toen. Feit is dat de broncode bij het besturingssysteem geleverd werd. Verder noemenswaardig is dat Multics ondersteuning had voor meer dan 10 programmeertalen, waaronder C, BASIC en Fortran, en het bood het eerste commerciële relationele databaseprogramma ooit.

Multics' invloed op Unix

Multics is bijzonder van belang geweest voor de ontwikkeling van Unix. Ken Thompson en Dennis Ritchie, de "uitvinders" van Unix, werkten namelijk aan Multics, totdat Bell Labs uit de ontwikkeling van Multics stapte in 1969. De naam "Unix" is een woordspeling op Multics, verzonnen door Brian Kernighan (Unix werd oorspronkelijk gespeld als Unics, en betekende: Uniplexed Information and Computing Service). Sommige ideeën uit Multics zijn doorontwikkeld voor Unix. De reden dat Unix populairder werd, is vooral omdat Unix eerder voor toepassingen door bedrijven bruikbaar was dan Multics. Dit kwam onder andere omdat Multics vanaf het begin af aan ontworpen was met veel foutcontroles. (Volgens een citaat van een Multicsmedewerker bestond de helft van de Multicscode zelfs uit foutcontroles.) Deze foutcontroles werden in het begin van de ontwikkeling van Unix achterwege gelaten, zodat de ontwikkeling van Unix sneller ging.

Edsger Dijkstra zei over Multics: "Het treft je het meeste als een samenraapsel van ondoordachte gadgets, gimmicks and contraptions, geïntroduceerd meer omdat ze zagen dat ze ze konden maken, dan dat ze wisten hoe ze ze moesten gebruiken."[1]

  1. EWD214 Univ. Texas

Invloeden op andere besturingssystemen

Enkele basisideeën uit Multics zijn ook terug te vinden in bijna alle moderne besturingssystemen, zoals Windows. Een van de belangrijkste ideeën afkomstig uit Multics is het hiërarchische bestandssysteem: directory's kunnen zowel bestanden als (sub)directory's bevatten.

Einde van Multics

Uiteindelijk heeft Multics de meeste doelen die ervoor gesteld waren, gehaald. De reden dat het uiteindelijk beëindigd werd, kwam misschien door een gebrek aan een inspirerende leider en goede marketing. De ontwikkeling werd door Honeywell Bull, de toenmalige "eigenaar" van Multics, gestaakt in 1985. Sinds 2000 wordt het besturingssysteem niet meer in de praktijk gebruikt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.