Mu (letter)

De mu (hoofdletter Μ, kleine letter μ, Oudgrieks: μῦ) is de twaalfde letter van het Griekse alfabet. μ' is het Griekse cijfer voor 40, μ voor 40 000.

De hoofdletter en kleine letter mu.
Grieks alfabet
Ααalfa Ννnu
Ββbèta Ξξxi
Γγgamma Οοomikron
Δδdelta Ππpi
Εεepsilon Ρρrho
Ζζzèta Σσςsigma
Ηηèta Ττtau
Θθthèta Υυypsilon
Ιιjota Φφphi
Κκkappa Χχchi
Λλlambda Ψψpsi
Μμmu Ωωomega
Verouderde letters
digamma sho
stigma qoppa
heta sampi
san

De mu wordt uitgesproken als een /m/, zoals in meeuw.

Gebruik

In de natuurwetenschap stelt de letter μ de viscositeit (ook: η) (stromingsleer), de magnetische permeabiliteit en de chemische potentiaal voor. In de dynamica wordt met de µ de wrijvingscoëfficiënt aangeduid.

In de statistiek en wiskunde wordt de letter μ vaak gebruikt als het populatiegemiddelde.

Micro

Unicode maakt onderscheid tussen U+03BC μ "Griekse kleine letter mu" en U+00B5 μ "microsymbool". In de meeste lettertypen is het verschil niet te zien.

Het microsymbool μ wordt ook als voorvoegsel gebruikt om een factor 10−6 (micro) aan te geven, bijvoorbeeld 5 μm (5 micrometer) komt overeen met 5 × 10−6 meter.

Het microsymbool μ kan in computerbestanden ingevoerd worden met de toetscombinatie Alt+230 in een Microsoft Windows-omgeving, of met een QWERTY-toetsenbord als (Ctrl+)Alt+M. Het microsymbool μ heeft een eigen toets op het Belgische AZERTY-toetsenbord.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.