Moef Ga Ga

Moef Ga Ga was een Nederlands muziekprogramma voor jongeren dat van 21 oktober 1965 tot en met 1 mei 1968 werd uitgezonden door de AVRO. Moef Ga Ga ontstond samen met een ander programma, Vjoew, als opsplitsing van het jongerenprogramma Rooster dat sinds 1960 op de Nederlandse televisie had bestaan.

Moef Ga Ga
GenreMuziekprogramma
Speelduur30 minuten
PresentatieWim Poncia (1967) en Willem van Kooten (1968)
Vaste gastenThe Beatgirls
RegieBob Rooyens (1967-1968)
MuziekGastartiesten
IntromuziekRuud Bos en Bob Rooyens
Land van oorsprongNederland
TaalNederlands
LocatieHilversum en op locatie
Uitzendingen
Start21 oktober 1965
Einde1 mei 1968
Seizoenen3
ZenderAVRO
Portaal    Televisie
Moef Ga Ga in Kattenburg (1968)
Manfred Mann & The Beatgirls (Kattenburg, 1968)

Presentators waren onder meer Wim Poncia (1967) en Willem van Kooten (1968) en het werd geregisseerd door Bob Rooyens (1967-1968). Terugkomende act in het programma waren de optredens van de Go-Go-danseressen The Beatgirls, voor wie Gary Cockrell de choreografie schreef. De herkenningsmelodie werd gecomponeerd door Ruud Bos op een tekst van Bob Rooyens, het werd uitgevoerd door The Mods uit Nijmegen met als begeleiding het Ruud Bos Orkest en een dameskoor. De kirrende dame is Tineke de Nooy.

Rooyens was een van de eerste makers van Nederlandse videoclips doordat hij popbands voor zijn programma op locatie filmde.[1] Naast Nederlandse traden ook buitenlandse artiesten op. Ook traden artiesten geregeld live op, wat in die tijd nog niet gangbaar was in de meeste andere Nederlandse muziekprogramma's.

Er werd veel geëxperimenteerd in het programma, bijvoorbeeld door het gebruik van de luminanz keyer, ofwel de zwart-witversie van de latere chromakey. Maar ook met bewegende decoronderdelen, in- en uitzoomen met de camera, graphics door het beeld en het gebruik van vuurwerk.

The Cats maakten in Moef Ga Ga hun televisiedebuut met What a crazy life.

Sommige programma's hadden een centraal thema. Een aflevering werd opgenomen op locatie, namelijk in de sloopwijk Kattenburg te Amsterdam. Deze aflevering is bewaard gebleven omdat hij op film is opgenomen i.p.v. Ampexband. Clips hieruit zijn regelmatig te zien op 192TV. Pistolen Paultje speelde een rolletje in een oude Amerikaanse auto van het merk Packard. De artiesten traden op met als decor de slooppanden van Kattenburg. Presentator Joost den Draaijer hangt uit een van de ramen. Clips uit die aflevering zijn onder meer:

De aflevering met als thema Batman werd ingezonden voor de Gouden Roos. Dat was aanleiding voor Zweites Deutsches Fernsehen om ook een aantal Duitse versies op te nemen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.