Metro van Mexico-Stad

De Metro van Mexico-Stad (Spaans: Metro de Ciudad de México), formeel het Collectief Transportsysteem-Metro (Sistema de Transporte Colectivo-Metro) is het belangrijkste openbaarvervoersysteem van Mexico-Stad, de hoofdstad van Mexico. Het netwerk bestaat uit 11 metrolijnen. De Xochimilco Light Rail, hoewel officieel geen deel van het metronetwerk, wordt vaak als onderdeel van het metrosysteem gezien en aangegeven op metrokaarten.

Netwerkkaart
Centrale controle van de metro van Mexico City
Metro van Mexico-Stad
Prototype van een nieuw metrorijtuig
Basisgegevens
LocatieMexico-Stad, Mexico
VervoerssysteemMetro
Startdatum4 september 1969
Lengte trajecten202 km
Aantal lijnen12
Aantal stations195
Aantal passagiers3.882.000 per dag
Operationele gegevens
Gem. snelheid36 km/h
Maximumsnelheid80 km/h
Portaal    Openbaar vervoer
Metro Mexico 2015

De eerste metrolijn met 16 stations werd in 1969 geopend door president Gustavo Díaz Ordaz. Tegenwoordig bestaat het netwerk uit 12 lijnen met 195 stations en een totale lengte van 177 kilometer. Met 3,9 miljoen reizigers per dag is het een van de drukste metronetwerken ter wereld. Het is eveneens een van de goedkoopste metro's ter wereld; een kaartje kost MXN $5,00, voor studenten geldt een tarief van MXN $3,00 en voor bejaarden en gehandicapten is het gratis.

Tijdens het spitsuur worden passagiers voortdurend lastiggevallen door verkopers zonder vergunning die producten proberen te verkopen. Sommige lijnen hebben de eerste twee coupés gereserveerd voor vrouwen en kinderen, maar dat wordt alleen in het spitsuur toegepast.

Opvallend aan de Metro van Mexico-Stad is dat elk metrostation behalve een naam ook een symbool heeft, dit om ook analfabeten van dienst te kunnen zijn. Meestal heeft het symbool iets te maken met de naam van het metrostation. Zo heeft het station Emiliano Zapata een afbeelding van Emiliano Zapata als symbool, het station Coyoacán een coyote en het station Doctores twee doctors.

Zie de categorie Mexico City subway van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.