Meridiolestida

Meridiolestida zijn een groep van uitgestorven zoogdieren uit de Dryolestida die van het Laat-Krijt tot Vroeg-Mioceen, ongeveer 90 tot 16 miljoen jaar geleden, in Zuid-Amerika en Afrika leefden. Ze varieerden van kleine insectivoren tot herbivoren met het formaat van een hond.

Meridiolestida
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt - Vroeg-Mioceen
(90-16 Ma)
Cronopio
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dryolestida
Onderorde
Meridiolestida
Rougier, 2011
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Indeling

Ontwikkeling

De Dryolestida verschenen in het Midden-Jura. Het Iberisch schiereiland geldt als een hotspot in de diversiteit van de dryolestiden. Over landverbindingen bereikten ze vanuit het Iberisch schiereiland Noord-Afrika en de oudste meridiolestide Donodon is bekend uit het vroegste Krijt (145-140 Ma) van Marokko. Donodon was een herbivoor met het formaat van een konijn of klipdas. In het Krijt verspreidden de meridiolestiden zich verder over Gondwana en in het Laat-Krijt waren ze de dominante zoogdieren in Zuid-Amerika. Ze zijn met name bekend uit de Los Alamitos-formatie in Patagonië die dateert uit het Campanien (75 Ma). Na het verschijnen van de buideldierachtigen en placentadieren in Zuid-Amerika nam de dominantie van de Meridiolestida in Zuid-Amerika fors af, maar enkele vormen zijn nog bekend uit het Kenozoïcum zoals Peligrotherium uit het Paleoceen en Necrolestes uit het Mioceen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.