Mer de Glace

Mer-de-Glace (Zee van ijs) is een gletsjer gelegen aan de noordzijde van de Mont Blanc in de gemeente Chamonix-Mont-Blanc. De gletsjer met een totale lengte van 12 km is onder de firnlijn 7 km lang en tot 420 m diep en beweegt over de gehele gletsjer gemeten gemiddeld 95 m per jaar. De gletsjer is gelegen in een gebied van 32 km². Het is de op één na langste gletsjer in de Alpen, na de Aletschgletscher in Zwitserland.

Bovenste gedeelte van de Mer-de-Glace: bovenaan, het firnveld Géant met een steile hellingshoek van 12 graden; in het midden, de steilere ijscascade, Cascade du Talèfre; onderaan, de Forbes-banden of ogiven die iedere zomer en winter in de ijscascade ontstaan uit de massahuishouding van de gletsjer. De gletsjer onderscheidt zich door de zachte hellingshoek
Middengedeelte Mer-de-Glace. De zichtbare ogiven aan het oppervlak zijn ontdekt door James Forbes (1859)

Anatomie

De samengestelde gletsjerijsstroom van de Mer-de-Glace is dalwaarts door drie hoofdarmen gevoed die ieder een eigen firnveld bezitten: Taléfre, Lexchaux en Géant. Deze volgt de algemene dalgang en gaat met de wendingen van de vallei mee. Een slingerende eerste orde valleigletsjer met oppervlaktestruktuurbanden, die tot in het dal van Chamonix kan reiken.

Toerisme

De Mer-de-Glace trekt jaarlijks veel bezoekers. De gletsjer is te bereiken met de tandradbaan Chemin de fer du Montenvers. Het is de nationale gletsjer van Frankrijk. Aan het uiteinde van de gletsjer hakt men jaarlijks een nieuwe ijsgrot, waarin bezoekers ontvangen worden. Om verder smelten van de gletsjer te voorkomen is de het stuk rond de ingang afgedekt met zeildoek.

In de zomer lopen wandelaars over de gletsjer vanaf het platform van de kabelbaan van de Aiguille du Midi, en in de winter dalen skiërs over deze gletsjer af. Als de sneeuwcondities het toelaten, kan men verder skiën tot in Chamonix-Mont-Blanc.

Zie ook

Terugtrekking van gletsjers sinds 1850
Gletsjerkinematica
Gletsjerdynamica

Zie de categorie Mer de Glace van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.