Melanesische boa

De Melanesische boa[1] (Candoia carinata) is een niet-giftige slang die behoort tot de familie reuzenslangen (Boidae).

Candoia carinata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Booidea
Familie:Boidae (Reuzenslangen)
Onderfamilie:Boinae (Echte boa's)
Geslacht:Candoia (Pacifische boa's)
Soort
Candoia carinata
Schneider, 1801
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Candoia carinata op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Uiterlijke kenmerken

De Melanesische boa is een slanke, boombewonende slang met een langere staart, bruin of grijs met een vaalwitte tekening boven de cloaca. De lichaamslengte bedraagt 70 tot 100 cm.

Leefwijze

Hun voedsel bestaat uit hagedissen, kikkers en kleine zoogdieren.

Carinata's hebben een snelle spijsvertering en kunnen daardoor in gevangenschap gemakkelijk overvoerd worden. De mannetjes kunnen soms problemen geven met voeren, maar de meeste eten toch wel op regelmatige basis.

Verspreiding

Deze soort komt voor in delen van Azië; in de landen Indonesië, Nieuw-Guinea en de Bismarck-archipel. De Nederlandstalige naam Melanesische boa is afgeleid van de eilandengroep Melanesië.

Naamgeving en indeling

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Gottlob Schneider in 1801. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Boa carinata gebruikt en later werd de soort toegewezen aan het geslacht Enygrus.

De indeling van de ondersoorten van de slang is sterk aan verandering onderhevig geweest. Er worden tegenwoordig twee ondersoorten erkend; Candoia carinata carinata en Candoia carinata tepedeleni. In het verleden werden ook de ondersoorten Candoia carinata superciliosa Candoia carinata paulsoni beschreven. Deze voormalige ondersoorten worden tegenwoordig als volwaardige soorten gezien, respectievelijk Candoia superciliosa en Candoia paulsoni.[2]

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.