Meerkerkdreef

De Meerkerkdreef is een dreef in de wijk Gaasperdam in Amsterdam-Zuidoost. De dreef is geheel hooggelegen comform de uitgangspunten van het stedebouwkundig plan voor de destijds nog als Zuid Bijlmer benoemde uitbreiding en maakt als gewone stadsweg deel uit van de doorgaande route S112 samen met de Holendrechtdreef en Meibergdreef.

Meerkerkdreef
Rotonde Meerkerkdreef/Reigersbosdreef met kunstwerk (juli 2019)
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelZuidoost
WijkGaasperdam
BeginHuntumdreef
EindLangbroekdreef/Valburgdreef
Postcodegeen (geen huisnummers)
Algemene informatie
Aangelegd in1977-1982
Naam sinds1975
Bestratingasfalt met gedeeltelijke middenberm
Geen toeganglangzaam verkeer
Bebouwingmiddelhoogbouw en eengezinswoningen
Openbaar vervoerbus GVB 41 en 47

Het eerste gedeelte, uitsluitend voor snelverkeer, werd geopend in 1977 en ligt in het verlengde van de Huntumdreef en loopt zuidwaarts, na passage onder de Gaasperdammerweg. Samen met de Huntumdreef en Holendrechtdreef verving de weg op dat gedeelte de toen gesloten Rijksstraatweg. Na de kruising met de Holendrechtdreef loopt de dreef sinds 1980 verder zuidwaarts en dan met een bocht naar links oostwaarts tot de Reigersbosdreef. Oorspronkelijk zou de Meerkerkdreef hier eindigen en overgaan in de Veenendaaldreef. Door het niet doorgaan van de verlenging van de Gooiseweg zuidwaarts van de Gaasperdammerweg is de Veenendaaldreef echter nooit gerealiseerd.[1] Sinds 1982 loopt de dreef daarom verder oostwaarts en gaat dan met een bocht naar links over in de Langbroekdreef. Op dit gedeelte bevindt zich aan de noordoostkant ook een fietspad. Vlak voor de rotonde met de Langbroekdreef en de Valburgdreef veranderd de dreef in een tweetal dienstwegen naar links naar een afvalpunt van de gemeente Amsterdam.

Bus 41 rijdt over het noordelijke gedeelte van de dreef en bus 47 over het middelste gedeelte waarbij de haltes via trappen met het maaiveld zijn verbonden.

De dreef is bij een raadsbesluit van 25 juni 1975 vernoemd naar de plaats Meerkerk in Zuid-Holland.[2]

Kunst

Aan de dreef bevinden zicht een tweetal kunstwerken:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.