Martin Gaus

Martin Ronald Gaus (Amsterdam[1], 25 december 1944) is een Nederlands voormalig honkbalinternational en tv-presentator. Hij werd in Nederland bekend door zijn dierenprogramma's op televisie.

Martin Gaus
Martin Gaus in 1993
Volledige naamMartin Ronald Gaus
Geboren25 december 1944
Land Nederland
Beroeptv-presentator
Jaren actief1981 – heden
(en) IMDb-profiel
Portaal    Media
Martin Gaus in 2007

Sportloopbaan

Gaus was een getalenteerd honkballer die uitkwam als catcher[2] in de hoofdklasse voor de Giants te Diemen in een team met onder meer de latere KLM-directeur Leo van Wijk[3] en speelde tevens in het Nederlands honkbalteam, waarmee hij tijdens de Europese kampioenschappen van 1962 uitkwam in twee wedstrijden. Later zou hij nog honkbalcoach zijn bij de vereniging Falcons in Lelystad.[4]

Maatschappelijke carrière

Nadat hij directeur van een staalhandel was geweest, begon Gaus in 1974 zijn Dierenhotel in Lelystad, waarmee hij van zijn hobby zijn beroep maakte. Hij startte een hondenschool en de publiciteit daaromheen bracht hem landelijke bekendheid. Bij de TROS presenteerde Gaus vanaf 1981 jarenlang het programma Dierenmanieren. Daarnaast presenteerde hij van 1989 tot 1996 het hondenspelprogramma Natte neuzen voor de TROS.

Gaus heeft een aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder meer dan tien boeken over honden en katten en was uitgever van de tijdschriften Hondenmanieren en Kattenmanieren die Gaus in 1990 startte als spin-offs van de televisieserie Dierenmanieren. Zijn dochter Sacha Gaus was van de hondenversie tot september 2007 de hoofdredacteur.

Later was hij regelmatig als vaste gast aanwezig in het programma De Wereld van K3 van de Vlaamse meidengroep K3 waar hij over het gedrag van dieren vertelt. Daarnaast is hij wekelijks te horen als dierendeskundige in een radioprogramma van Omroep Flevoland.

Voor de Europese verkiezingen van 2004 en de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond hij als lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren.

In 2014 werd Gaus onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.