Mantelcellymfoom

Het mantelcellymfoom (MCL) is een (mild-)kwaadaardig non-hodgkinlymfoom (lymfeklierkanker). Het is een vrij zeldzaam lymfoom: in Nederland wordt de diagnose zo'n 200 keer per jaar gesteld. De meeste patiënten zijn ouder dan 60. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. Het beenmerg is (bijna) altijd betrokken bij de aandoening en wanneer de ziekte wordt ontdekt bevindt deze zich vaak in een vergevorderd stadium.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Mantelcellymfoom
Biopt van mantelcellymfoom in de kronkeldarm (H&E-kleuring)
Classificatie
Specialisatiehematologie
Coderingen
ICD-10C83.1
Portaal    Geneeskunde

Diagnose

Diagnose vindt altijd plaats middels een beenmergonderzoek en een lymfeklierextirpatie of het nemen van een biopt uit het aangedane weefsel. Ann Arbor-stadiëring wordt gebruikt om het stadium van de ziekte te bepalen.

Behandeling

Er bestaat (nog) geen standaardbehandeling voor het lymfoom. Het wordt als een mild-kwaadaardig lymfoom behandeld, maar afwachten (wait-and-seebeleid) zoals bij echte indolente lymfomen doet men slechts bij uitzondering. Het stadium van de ziekte, de leeftijd en conditie van de patiënt zijn bepalend voor de behandeling. Behandeling bestaat meestal uit chemotherapie zoals R-CHOP, R-DHAP, BEAM en een (allogene) stamceltransplantatie. De ziekte keert na behandeling altijd terug vanwege genetische afwijkingen die ten grondslag liggen aan het lymfoom.

Prognose

Het lymfoom is over het algemeen goed te behandelen, echter keert het lymfoom na de eerste behandeling altijd snel (binnen enkele maanden tot jaren) terug. De meeste patiënten overlijden binnen enkele jaren aan het lymfoom.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.