Maneki neko

Het gelukskatje (Japans: 招き猫, maneki neko) is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt maneki neko, wat letterlijk "wenkende kat" betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.

Maneki neko

In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt. Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van cafés geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.

Gelukskatjes zijn meestal van keramiek gemaakt en gemodelleerd naar de Japanse stompstaartkat. Ze dragen doorgaans een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868). Sommige modellen houden een munt vast, een zogeheten koban, die grote rijkdom verbeeldt.

Legenden over de herkomst

Over de herkomst van de Maneki neko bestaan verschillende legenden. Deze speelden zich allemaal af in de omgeving van Tokio en gaan allemaal over een kat die geluk brengt:

  • De tempelkat: Een rijke landheer schuilde onder een boom tegen het onweer. De kat van een arme priester lokte de landheer weg en enkele ogenblikken later werd de boom geraakt door de bliksem. Als dank maakte de landheer de tempel groot, rijk en succesvol. Toen de kat stierf werden beelden van hem gemaakt omdat hij de aanstichter van het succes was.
  • De arme oude vrouw: Een oude vrouw moest vanwege geldgebrek haar kat verkopen. Deze kat verscheen vervolgens in haar dromen en vertelde haar dat ze beelden van hem moest gaan maken en verkopen. Dit werden de maneki's en de vrouw werd erg rijk.
  • De geisha: De kat van een geisha begon aan de kimono van haar baasje te krabben en wilde niet meer ophouden. Haar baas onthoofdde het dier en meteen vloog de kop van de kat naar het plafond waar deze een slang doodbeet. De slang stond net op het punt om de geisha te bijten. Haar baas liet toen een houten kattenbeeldje maken ter nagedachtenis. Dit was de eerste maneki.

Trivia

Zie de categorie Maneki neko van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.