Mala Zimetbaum

Mala Zimetbaum (Brzesko, 26 januari 1918 - Auschwitz, 15 september 1944) was een Antwerpse Jodin van Poolse herkomst. Ze werd in juli 1942 gearresteerd en in september dat jaar naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd.

Mala Zimetbaum
Algemene informatie
GeboortenaamMalka Zimetbaum
GeborenBrzesko, 26 januari 1918
OverledenAuschwitz, 15 september 1944
Portaal    Tweede Wereldoorlog

Vooral tijdens haar gevangenschap viel ze op als een bijzonder heldhaftige vrouw, die waar ze kon medegevangenen hielp en velen gered heeft van een gang naar de gaskamers. In juni 1944 ontsnapte ze uit Auschwitz, samen met de Poolse politieke gevangene Edek Galiński.

Edward Galiński (1923 - 1944), bijgenaamd Edek en van Joodse herkomst, werd geboren op 10 mei 1923 in Wieckowice, Polen. Hij werkte voor het Poolse leger en streed tegen de nazi's. Hij werd gearresteerd en met 728 andere politieke gevangenen gedeporteerd naar Auschwitz op 14 juni 1940.

Ze werden na een paar weken opnieuw opgepakt. Ondanks folteringen kwamen de beulen de namen van gevangenen die bij de ontsnapping geholpen hadden niet te weten. Edek en Mala zouden terechtgesteld worden maar Galiński wist voor de executie zelfmoord te plegen. Om een voorbeeld te stellen, in de hoop het toenemend aantal vluchtpogingen in te dijken, moest hiervoor het voltallig kamp aantreden. Veel gevangenen werden aldus tot getuige gemaakt van Mala's einde op 15 september 1944. Ze liet een grote indruk na op vele gevangenen die, doordat deze gebeurtenissen zich tamelijk laat in de oorlog hebben afgespeeld, veelal hebben overleefd. Vandaar het groot aantal getuigenissen over Mala's daden.

Na de oorlog zijn diverse films en boeken over haar uitgebracht. In 2019 bracht straatkunstenaar Joachim Lambrechts een muurschildering van Zimetbaum aan in de Montensstraat te Antwerpen. Ze woonde in de buurt.[1]

Literatuur

  • Israel Gutman, Mala Zimetbaum, in: Enzyklopädie des Holocaust, Bd. 3, München 1995.
  • Gérard Huber, Mala. Une femme juive héroique dans le camp d'Auschwitz-Birkenau, Parijs 2006.
  • Hermann Langbein, Menschen in Auschwitz, Frankfurt aan de Main. 1980. ISBN 3-548-33014-2
  • Jürgen Serke, Die Gesichter von Auschwitz, in: Cicero-Magazin, Mei 2005, S. 66 ff.
  • Lorenz Sichelschmidt, Mala. Ein Leben und eine Liebe in Auschwitz, Bremen 1995.
  • Mala Zimetbaum op het Holocaust Survivors and Remembrance Project: "Forget You Not"
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.