Daisyworld

Daisyworld (Engels voor 'madeliefjeswereld' of 'wereld van de margriet') is een model van een hypothetische wereld, die (net als de aarde) rond een ster als de zon draait en waarvan (net als de aarde) de temperatuur zonder biosfeer gestaag toeneemt, maar met organismen gaat deze bij een verstoring door een negatieve terugkoppeling terug naar haar evenwichtstoestand. Het model werd bedacht door James Lovelock en Andrew Watson die aan de hand van een computersimulatie van dit model de correctheid van de Gaia-hypothese wilden aantonen in 1983.

Op de planeet komen verschillend gekleurde madeliefjes (of margrieten) voor; de donkere groeien beter in het (koude) begin; de lichtere bereiken later hun optimale groei-omstandigheden. Dit komt doordat ze op een andere manier zonlicht reflecteren: de donkere absorberen meer, waardoor hun onmiddellijke omgeving warmer wordt. De witte reflecteren meer, waardoor ze voor afkoeling zorgen. Het percentage gereflecteerd zonlicht wordt de albedo genoemd.

Het verhaal komt erop neer dat de madeliefjes binnen hun fysiologische grenzen het klimaat van de planeet matigen (in het begin zorgen de donkere voor opwarming; tegen het eind zorgen de witte voor afkoeling), maar dat ze toch het loodje leggen bij de extreme (onoverkomelijke) opwarming.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.