M.S.R.V. Saurus

De Maastrichtse Studenten Roeivereniging Saurus (afgekort M.S.R.V. Saurus) is de grootste studentensportvereniging in Maastricht. Daarnaast is het met ongeveer 450 leden tevens de grootste studentenvereniging van deze stad. De voornaamste doelstelling van de vereniging is het beoefenen van de roeisport. De roeisport wordt bij Saurus op alle niveaus beoefend, van reupen in een C4+ tot wedstrijdroeien in de internationale top. In de laatste categorie is Daniël Mensch het bekendste voorbeeld.

M.S.R.V. Saurus
Maastrichtse Studenten Roeivereniging Saurus
Sportroeien
Plaats Maastricht
Thuisbasiseigen clubhuis en botenhuis
Opgericht1983
Ledentalca. 450
VerenigingskleurenRood met een witte ster
WebsiteWebsite van M.S.R.V. Saurus
Portaal    Sport

Geschiedenis

Saurus is op 27 mei 1983 opgericht door een groep studenten die vonden dat de jonge universiteitsstad Maastricht een studentenroeivereniging nodig had. Als naam kozen ze Saurus, afgeleid van de Mosasaurus, een alles verslindend Maasmonster welke ontdekt is in het mergel nabij Maastricht en naar de stad is vernoemd. In de jaren die volgden groeide Saurus uit tot de grootste studentensportvereniging van Maastricht en een van Maastrichts prominentste studentenverenigingen in het algemeen. De vlag van Saurus is net als de Maastrichtse vlag rood met een witte ster in het midden. In de ster van Saurus valt het silhouet van een roeier te ontwaren. Het (roei)blad van Saurus is rood met witte ster en datzelfde geldt voor het roeipakje, waar de ster op de rugkant zit.

Huisvesting

Botenloods

Na de training wordt de boot van de steiger naar de botenloods gedragen

In de begintijd van de vereniging kon er een kleine loods gehuurd worden van de Maastrichtsche Watersportclub, de burgerroeivereniging van Maastricht. Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels opende twee jaar later de eerste eigen Saurus-loods, gelegen aan de Maas. Het roeiwater van de Maas is echter niet optimaal voor de wedstrijdboten en de daarin gezeten roeiers, dus werd besloten ook een loods te openen aan het begin van de Zuid-Willemsvaart. Deze loods, Jojo-loods genaamd, is gelegen in de Belvédère-haven, genoemd naar de vroegere Jojo-Haven. Twee loodsen ver van elkaar weg bleek echter geen ideale oplossing en na lang touwtrekken werd in 2006 de loods op de Paardenwei, eveneens gelegen aan de Zuid-Willemsvaart, geopend door burgemeester Gerd Leers. Deze loods is groot genoeg om zowel de wedstrijd- als de competitievloot te herbergen en roeiers van alle kalibers kunnen nu weer van uit dezelfde loods de roeisport beoefenen. De loods is echter een tijdelijke voorziening.

In september 2010 is er begonnen met de bouw van een permanent gebouw op hetzelfde terrein. Dit gebouw bevat naast de botenloods een fitnessruimte, kleedkamers, bestuurs- en coachruimtes, en een kantine. Dit gebouw is in gebruik genomen in 2011.

Sociëteit

Naast een botenloods aan de Zuid-Willemsvaart beschikte Saurus, sinds haar 7e dies natalis, ook over een eigen sociëteit in de binnenstad. De Sociëteit is gesloten met de oplevering van de nieuwe huisvesting. Saurus heeft nu haar botenloods en sociëteit op één locatie.

Roeien

Sinds 1986 roeit Saurus op wedstrijdniveau. In 1988 trokken Gijs Kloek en René Knol op de ARB en de Slotwedstrijden de eerste drie blikken voor Saurus. Daarna zijn er vele successen geweest in wedstrijdboten zoals:

Maasregatta

Ieder jaar, in juni, organiseerde Saurus haar eigen wedstrijd, de Maasregatta, deze werd verroeid op de Maas tussen de Servaasbrug en de roeiloods. De wedstrijd is ook verroeid onder de naam Ridder Regatta en Fortis Maasregatta. Deze wedstrijd is voor het laatst georganiseerd in 2011.

Saurus International Regatta

Sinds 2014 organiseert Saurus een wedstrijd op haar eigen roeiwater, de Saurus International Regatta. De focus van deze wedstrijd ligt op Nederlandse en internationale competitieploegen. De wedstrijd is sinds 2018 opgenomen in de competitie van het NOOC.

Verenigingsleven

Binnen Saurus bestaan er jaarclubs, commissies, twee herengenootschappen: Librium en Sunergos alsmede twee damesgenootschappen: Nynève en Linque, tevens bestaan er binnen Saurus twee verticalen: Herenverticaal Viramitas en Damesverticaal Vivaeda.

Zie de categorie MSRV Saurus (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.