MIFARE

MIFARE is een merk van NXP Semiconductors wat exclusief gebruikt wordt voor de chips in chipcards en lezers van dat bedrijf. De technologieën die onder dit merk worden verkocht, zijn gebaseerd op de ISO/IEC 14443A standaard en werken op een frequentie van 13.56 MHz.

NXP MIFARE producten worden onder meer toegepast in:

  • paspoorten
  • OV-chipkaart (NL)
  • loyalty kaarten
  • toegangs-systemen voor musea, kantoorgebouwen, parkeergarages, hotels, fitness centra
  • productidentificatie
  • consoles voor spelcomputers
  • contactloos betalen met je mobiele telefoon
  • tolsystemen

De bekendste leden uit de MIFARE familie zijn MIFARE Classic, MIFARE Ultralight, MIFARE Plus, MIFARE DESFire, MIFARE4MOBILE, MIFARE FLEX en MIFARE SDK.[1]

MIFARE Classic

De MIFARE Classic kaart is een opslagmedium, waarbij het geheugen is verdeeld in sectoren en blokken die versleuteld worden door een simpele beveiligingstechniek. Dankzij de lage kosten wordt dit type kaart veel gebruikt in het openbaar vervoer zoals bijvoorbeeld in een OV-chipkaart.

De MIFARE Classic 1K heeft een opslagruimte van 1024 bytes, verdeeld in zestien sectoren; elke sector bevat vier blokken en is beveiligd met twee verschillende sleutels, genaamd A en B. Ze kunnen geprogrammeerd worden voor operaties als lezen en schrijven. De MIFARE Classic 4k heeft een opslagruimte van vier kilobyte, verdeeld in veertig sectoren. 32 sectoren zijn even groot als die in type 1k; de laatste acht sectoren bevatten zestien blokken in plaats van vier.

MIFARE Ultralight

De MIFARE Ultralight-kaarten hebben 64 bytes, zonder beveiliging. Dit type kaart is dusdanig goedkoop dat het dikwijls wordt gebruikt bij wegwerpkaarten, zoals voetbaltickets.

MIFARE DESFire

De MIFARE DESFire-kaarten hebben een geheugen van 2, 4 of 8 kilobytes, met een DES, 3DES of AES beveiliging. Dit type kaart is veiliger dan bijvoorbeeld de MIFARE Classic-kaarten.

Geschiedenis

  • 1994 — MIFARE Classic 1k draadloze technologie wordt geïntroduceerd.
  • 2001 — MIFARE Ultralight geïntroduceerd.

MIFARE is ontwikkeld door Mikron; de naam staat voor MIkron en FARE (vervoersprijs). Het werd overgenomen door Philips in 1998.

Veiligheid

In een presentatie op het Chaos Communication Congress in December 2007 toonden Henryk Plötz en Karsten Nohl aan dat zij door middel van reverse engineering een deel van het algoritme ontdekt hadden dat gebruikt wordt in de MIFARE Classic chip.[2]

In maart 2008 maakte de Digital Security research group van de Radboud Universiteit Nijmegen bekend dat zij in staat waren om chipkaarten gebaseerd op de MIFARE Classic chip te klonen en aan te passen. NXP probeerde de publicatie van het onderzoek te stoppen.[3]

In juni 2008 hebben dezelfde onderzoekers van de Radboud universiteit een Oyster card met dezelfde MIFARE Classic chip gekraakt. Zij bleken in staat om, na een kaart van een andere gebruiker gelezen te hebben, de kaart te kopiëren en het saldo op te hogen en er daarna een dag lang mee te reizen.[4]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.