Aéroport de Paris-Orly

Luchthaven Parijs-Orly (Frans: Aéroport de Paris-Orly) (IATA: ORY, ICAO: LFPO), gelegen in Orly, 14 km ten zuiden van Parijs, wordt naast internationaal vliegverkeer gebruikt voor Franse binnenlandse vluchten en door chartermaatschappijen. De luchthaven maakt onderdeel uit van het beursgenoteerde Aéroports de Paris.

Parijs-Orly
Aéroport de Paris-Orly
De verkeerstoren
IATA: ORY ICAO: LFPO
Algemene informatie
TypePubliek
EigenaarAéroports de Paris
PlaatsParijs
Hoogte89 m
Coördinaten48° 43 NB, 2° 22 OL
Websitehttp://www.aeroportsdeparis.fr/
Locatie in Frankrijk

Startbanen
   Baan      Lengte  Materiaal
06/243650 mAsfalt
07/253320 mBeton
02/202400 mBeton
Lijst van luchthavens
Portaal    Luchtvaart
Diagram van de luchthaven Orly

De luchthaven heeft tegenwoordig twee terminals, een westelijke en een zuidelijke. Een eerder bestaande noordelijke terminal is in de jaren 70 afgebroken.

Geschiedenis

Oorspronkelijk bekend als Villeneuve-Orly Airport, werd het vliegveld in de banlieue ten zuiden van Parijs in 1932 geopend als een tweede luchthaven naast Le Bourget.

Ongelukken en aanvallen

Op 3 juni 1962 stortte kort na vertrek een door Air France gecharterde Boeing 707 neer, met bestemming Atlanta. Daarbij stierven 130 van de 132 inzittenden.

Ook werd de luchthaven al tweemaal opgeschrikt door (herhaaldelijk mislukte) aanslagen. Bij de tweede aanslag, op 15 juli 1983, werd het kantoor van Turkish Airlines opgeblazen. Hierbij vielen acht doden (twee Turken, vier Fransen, een Amerikaan en een Zweed) en 63 gewonden. Deze aanslag werd gepleegd door de Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia.

Op 18 maart 2017 wist een man het dienstwapen van een op de luchthaven dienstdoende militair te bemachtigen. Toen hij hiermee wegrende, werd hij door collega's van deze militair doodgeschoten. Hierop werd de luchthaven ontruimd en volledig doorzocht door een antiterrorisme-eenheid.[1]

Bereikbaarheid

Luchthaven Orly is verbonden met de Autoroute 6 (A6).

De luchthaven heeft zelf geen spoorverbinding, maar reizigers kunnen op meerdere manieren Parijs bereiken. Ze kunnen via de automatische Orlyval naar Station Antony reizen, waar men kan overstappen op de RER B. Via een shuttlebus naar Station Pont-de-Rungis - Aéroport d'Orly kan worden overgestapt op de RER C. Met de Orlybus kan het centrum van Parijs zonder overstappen bereikt worden. Verder is de luchthaven bereikbaar per tram (tramlijn 7) en per regionale bus.

In het kader van het Grand Paris Express project wordt gewerkt aan een zuidelijke verlenging van de Parijse metrolijn 14 tot aan de luchthaven, en van die terminus een nieuwe lijn in noordwestelijke richting, lijn 18. Lijn 14 zou volgens de huidige timing tegen de olympische spelen van 2024 de luchthaven moeten bedienen.[2]

Culturele referenties

Gilbert Bécaud heeft het vliegveld bezongen in Dimanche à Orly (1963), een vrolijk liedje over de middenklasse die op zondagmiddag naar de vliegtuigen kwam kijken. Jacques Brel reageerde daarop in 1977 met een inktzwart chanson onder de titel Orly.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Aéroport Paris-Orly op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.