Loge De Ster in het Oosten

Loge De Ster in het Oosten is een vrijmetselaarsloge in Bilthoven, oorspronkelijk opgericht in Batavia in 1769. De loge valt onder het Grootoosten der Nederlanden.

De Ster in het Oosten
Zegel van de loge
ObediëntieGrootoosten der Nederlanden
Logenummer14
Kleur(en)    
Geschiedenis
Constitutie
  • 01-08-1769 (constitutie La Vertueuse)
  • 19-08-1837 (oprichting De Ster in het Oosten)
Structuur
Zetel Bilthoven
Niet te verwarren met
NaamgenootDe Ster in ’t Oosten (Zierikzee)
Portaal    Mens & maatschappij

Geschiedenis

Op 19 augustus 1837 werd, tijdens de installatie van deze loge, door Jan Izaak van Sevenhoven, gedeputeerd Grootmeester Nationaal in Nederlands-Indië een constitutiebrief verleend onder de naam ‘De Ster in het Oosten’, met bepaling dat deze loge de rang van Loge La Vertueuse zou innemen. Het verzoek hiertoe werd gedaan door ruim 50 leden[1] van de Loges La Vertueuse en La Fidèle Sincérité, die met de stichting van deze nieuwe loge werden opgeheven. Op eigen verzoek werd de aan deze loge verleende volledige bevoegdheid door het Grootoosten van 1960 gewijzigd in een beperkte bevoegdheid. Op de bijeenkomst van deze loge van 23 juni 1960 is de vereniging opgeheven.

Op 12 oktober 1960 werd namens de in Nederland verblijvende oudleden van deze loge door J. Drukker en W.J. Hubers van Assenraad verzocht de werkplaats in Bilthoven te mogen heropenen. De nog in Indonesië aanwezige leden steunden dit verzoek, daarbij tevens verzoekende haar opnieuw volledige bevoegdheid te verlenen. Dit verzoek werd op 15 januari 1961 ingewilligd, waarna op 4 maart 1961 de werkzaamheden in Bilthoven werden hervat.

De Loges De Ster in het Oosten en De Vriendschap zijn de enige twee Indische loges, welke hun werkzaamheden in Nederland hebben voortgezet.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.