Linthorst Homanpolder

De Linthorst Homanpolder is een polder en een voormalig waterschap in de Nederlandse provincie Groningen.[1]

Linthorst Homanpolder
Waterschap in Nederland
Locatie
ProvincieGroningen
Coördinaten53°25'8,0"NB, 6°28'51,2"OL
Geschiedenis
Opgericht1919
Opgeheven1987
Opgegaan inHunsingo
Ommelanderzeedijk
Portaal    Nederland
Het op 26 februari 1948 onthulde monument voor de omgekomenen bij de aanleg van de polder.

Het waterschap werd in 1919 opgericht om een deel van de buitendijkse gronden (slikken) te omdijken onder de naam De Slikken. Na voltooiing hiervan in 1941 werd het waterschap hernoemd tot Linthorst Homanpolder, naar de net afgetreden commissaris der provincie Hans Linthorst Homan. Het nam tegelijk ook taken van het waterschap Ten Dijke over.

De polder ligt ten noorden van Westernieland en watert naar het zuiden af via een duiker in de slaperdijk op het voormalige buurwaterschap Hunsingo. Tussen de schappen bestond geen waterakkoord. In 1987 werden de taken overgenomen door Hunsingo (wat betreft de afwatering) en Ommelanderzeedijk (wat betreft de zeedijk). Het waterschap hield daarmee op te bestaan.

Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 1995 binnen dat van het waterschap Noorderzijlvest.

Werkverschaffing

De zeedijk is grotendeels aangelegd door werklozen in het kader van de werkverschaffing. De werkers waren gehuisvest in een barakkenkamp ten noorden van Kaakhorn. Dertien van deze werkers vonden de dood, toen de bus waarmee zij naar het station werden gebracht onder de trein bij Ranum kwam. Voor hen is bij de ingang van de polder een monument opgericht. Op het monument staat nog een veertiende naam van iemand die onder het werkspoorlocomotiefje op de dijk kwam.

De Allard Kwastweg, de "hoofdweg" van de polder, is genoemd naar de hoofdopzichter van de aanleg van de dijk, die op 12 oktober 1944 is geëxecuteerd.

Zie ook

Zie de categorie Linthorst Homanpolder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.