Lieven De Cauter

Lieven De Cauter (Koolskamp, 1959) is een Belgisch cultuurfilosoof, activist en dichter. Hij is gevestigd in Brussel.

Biografie

Lieven De Cauter studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was assistent van 1987 tot 1994 en promoveerde in 1996 rond Walter Benjamin. In 1989 presenteerde hij samen met architectuurcriticus Bart Verschaffel het filosofische praatprogramma Container. Sinds 1997 is hij deeltijds werkzaam aan het Leuvense departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening.[1] Hij doceert in Rotterdam aan de Willem de Kooning Academie en het Berlage Institute, een postacademische onderzoeksinstelling voor architectuur. In Brussel doceert hij aan de dansschool P.A.R.T.S en de filmschool Rits.[2] Sinds 2013 doceert Lieven De Cauter tevens aan de Faculteit Architectuur van de Katholieke Universiteit Leuven, campus Brussel en Gent (Sint-Lucas).

De Cauter protesteerde in 2003 tegen de militaire interventie van de Verenigde Staten in Irak met de oprichting van het Brussels Tribunal - People vs. Total War Incorporated, een burgerinitiatief naar analogie met het Russell-Tribunaal dat het Amerikaanse ingrijpen in Vietnam kritisch tegen het licht hield. In 2008 was De Cauter stichtend lid van het Platform voor Vrije Meningsuiting dat ageert tegen de uitwassen van de antiterrorisme-wetgeving in België.[3] Sinds 2010 ondersteunt De Cauter de Vooruitgroep[4] en schaarde zich in 2011 achter het Actiecomité Barbara van Dijck.[5]

Publicaties

  • Het Hiernamaals van de Kunst (essays). 1991/1993.
  • Archeologie van de Kick. Verhalen over Moderniteit en Ervaring (essays) 1995.
  • De Dwerg in de Schaakautomaat - Benjamin's verborgen leer (proefschrift over Walter Benjamin). Nijmegen, SUN, 1999
  • De Dageraadsmens (poëzie). Leuven, Uitgeverij P., 2000.
  • De Capsulaire Beschaving - Over de Stad in het Tijdperk van de Angst (essays). Rotterdam, NAi-publishers, 2004.
  • The Capsular Civilization - On the City in the Age of Fear (Reflect #03) (idem) Rotterdam, NAi-publishers, 2004.
  • Archeologie van de kick. Over moderne ervaringshonger. Nijmegen, Vantilt, 2009.
  • De Oorsprongen of het Boek der Verbazing (essays). Leuven, LannooCampus, 2011.
  • De Alledaagse Apocalyps: van Nine-Eleven tot de Arabische lente (2001-2011) (opiniestukken, polemieken, pamfletten, petities, interviews en politieke essays). Brussels, Oxumoron Books, 2011.[6]

Bijdragen van zijn hand zijn opgenomen in De beschikbare ruimte. Reflecties over bouwen (1990), Vertoog en Literatuur (Cahiers 1 en 6) (1993), New Commitment: in Architecture, Art and Design (Reflect #01) (2004), in de monografie / tentoonstellingscatalogus Irrespektiv van Kendell Geers (2007) en de publicatie Visionary Power. Producing the Contemporary City (2007), die verscheen ter gelegenheid van de derde Architectuur Biënnale Rotterdam. Zijn werk is ook opgenomen in een aantal internationale anthologieën en catalogi, zoals Hieroglyphs of Space (Routledge 2002), Cybercities (Routledge, 2004) en Airs de Paris (Centre Pompidou, 2007).

Als redacteur heeft hij meegewerkt aan de totstandkoming van de bundels met verzamelde opstellen Dat is Architectuur! Sleutelteksten uit de twintigste eeuw (samen met Hilde Heynen, André Loeckx en Karina van Herck, 2001), Het kleine Lexicon van het Vlaams (Architectuur-) Landschap (2003), Heterotopia and the City. Public Space in a Postcivil Society (samen met Michiel Dehaene, 2008) en Art and Activism in the Age of Globalization (Reflect #08) (samen met Ruben De Roo en Karel Vanhaesebrouck, 2010). Daarnaast draagt hij regelmatig bij aan de NAi Uitgevers publicaties Open, HUNCH alsmede DeWereldMorgen.be.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.