Lieve Christiaens

Lieve Christiaens (Wingene, 22 september 1950) is een Nederlandse gynaecologe en wetenschapper die zich heeft ingezet voor prenataal onderzoek.

Lieve Christiaens
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum22 september 1950
GeboorteplaatsWingene, België
NationaliteitNederlandse
Wetenschappelijk werk
Vakgebiedgynaecologie
Alma materKU Leuven

Biografie

Christiaens werd geboren in Wingene in België als de dochter van een huisarts. Zij studeerde algemene geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven en studeerde in 1975 af als arts.[1] In datzelfde jaar verhuisde zij naar Nederland en vestigde zich in Utrecht om zich aldaar te specialiseren in de gynaecologie. Zij studeerde onder andere bij Prof. Arie Haspels,[2][3] hoogleraar verloskunde en gynaecologie, en promoveerde in 1981 met het proefschrift Menstrual haemostasis with and without intra-uterine device,[1] handelend over het spiraal (anticonceptie) en de vervolmaking van dit voorbehoedsmiddel.[4]

Christiaens heeft haar hele loopbaan gewerkt voor het UMC Utrecht. Zij heeft voornamelijk gewerkt aan de ontwikkeling van de prenatale diagnostiek.[5][6] Daarenboven zette zij zich in voor het verbeteren van het onderwijs aan studenten geneeskunde en gynaecologie.[7] Buiten het UMC Utrecht was zij lid van de Gezondheidsraad en adviseerde zij tientallen jaren de Nederlandse overheid, onder andere over prenataal onderzoek en zwangerschapsafbreking, in commissies van de Gezondheidsraad, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de ministeries van VWS, Justitie en Landbouw.[8] Zij was ook actief voor de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Na een loopbaan van 33 jaar als gynaecologe bleef zij wetenschappelijk werkzaam. Zij is met Dr. med. Hanns-Georg Klein mederedacteur van een academisch werk getiteld Non Invasive Prenatal Testing (NIPT) - Applied Genomics in Prenatal Screening and Diagnosis, handelend over de Niet-invasieve prenatale test, uitgegeven op 25 augustus 2018[9].


Maatschappelijke erkenning

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.