Lewis M.20

De Lewis Gun is een lichte mitrailleur die werd ontworpen door de Amerikaanse kolonel Isaac Newton Lewis (1858-1931). Het wapen was vanaf 1920 tot 1940 (en onder de naam MG 137(h) bij de Duitse bezetter van 1940-'45) in Nederland in gebruik als de Lewis M.20 (verwijzend naar Model 1920, jaar van invoering).

Lewis Gun
Een Lewis Gun in gebruik door Australische soldaten gedurende de Eerste Wereldoorlog.
Land van oorsprongVerenigde Staten
Eigenschappen
Vuursnelheid±450 schoten per minuut
Massa (niet geladen)12,25 kg
Lengte128,27 cm
Loop0,66 meter.

Geschiedenis

Lewis demonstreerde het wapen in 1912 voor het eerst in de Verenigde Staten, deze toonden echter geen interesse en Lewis trok naar Europa. Hier richtte hij zijn eigen fabriek op: Armes Automatique Lewis. Het wapen werd een succes en het werd aan veel landen verkocht. Veel landen pasten het wapen aan en zo ontstonden er veel varianten. Nederland kocht ook exemplaren van het wapen. In 1940 kon het Nederlandse leger beschikken over 8410 stuks. In de Eerste Wereldoorlog werd dit wapen zeer populair en kreeg het de bijnaam 'Belgian Rattlesnake' (Belgische Ratelslang). Na de Eerste Wereldoorlog werd dit wapen in veel landen vervangen, in Nederland was dit echter (waarschijnlijk door geldgebrek) niet het geval. In Australië werd het wapen in 1932 ingezet tijdens de Emoeoorlog.

Gebruik

Normaal gesproken heeft dit wapen een trommelmagazijn voor 47 patronen, maar Nederland maakte voor dit wapen ook een trommel voor 97 patronen. De munitie was dezelfde als voor de Mannlicher M.95 (kaliber 6,5 mm × 53R; officiële naam: scherpe patroon No. 1). Later (vanaf 1935) is dit veranderd in patroon Nr. 23 (kaliber 7,92 mm x 57R).

Het trommelmagazijn van een Lewis M.20 in het ´In Flanders Fields´ museum te Ieper.

Vanaf 1920 waren er in Nederland twee uitvoeringen van dit wapen:

  • de Lewis M.20 landmachtmodel en de
  • Lewis M.20 der luchtvaartafdeling.

Beiden hadden een trommel voor 97 patronen die was ontwikkeld door de Artillerie Inrichtingen (AI). De theoretische vuursnelheid van dit wapen bedroeg 500-600 schoten per minuut, dit was echter in werkelijkheid ongeveer 450 schoten per minuut. Het wapen werd gekoeld met aluminium koelribben die omgeven waren door een stalen mantel. Bij de versie voor de luchtmacht werd deze koelmantel weggelaten omdat deze te zwaar was en het wapen voldoende gekoeld werd door de luchtstroming tijdens het vliegen. Het wapen was zwaar, maar in vergelijking met de andere Nederlandse mitrailleurs licht (de Vickers M.18, de Spandau M.25 en de Schwarzlose M.08). Met het trommelmagazijn vonden weleens storingen plaats waarbij de patroon dwars gekamerd werd. Het wapen stond desalniettemin bekend om zijn betrouwbaarheid.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.