Leo Major

Leo Major (Montreal, 23 januari 1921Longueuil, 12 oktober 2008) was een Canadese korporaal in het Régiment de la Chaudière in de Tweede Wereldoorlog.

Geplaatst:
15-04-2020
Beoordelingslijst
dagpagina
   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Zie Wikipedia:Het Verleden
Dit sjabloon is geplaatst op 28 mei 2015.
Leo Major
Léo Major of R22eR, in Korea, kort na de actie op Hill 272.
Geboren23 januari 1921
Montreal, Quebec, Canada
Overleden12 oktober 2008
Longueuil, Quebec, Canada
RustplaatsNational Field of Honour, Pointe-Claire, Quebec, Canada[1]
Land/zijde Canada
Onderdeel Canadese leger
Dienstjaren1940 -
Rang Corporal
EenheidRégiment de la Chaudière
Slagen/oorlogenTweede Wereldoorlog

Koreaanse Oorlog

  • Slag om Hill 355
OnderscheidingenZie decoraties
Portaal    Tweede Wereldoorlog

In de nacht van 13 april 1945, nam hij een voortrekkersrol in de bevrijding van Zwolle waar hij er de facto verantwoordelijk voor was dat Zwolle de volgende morgen niet gebombardeerd werd.[2] Voor zijn verkenningsactie kreeg hij zijn eerste Distinguished Conduct Medal. Hij ontving zijn tweede DCM tijdens de Koreaanse Oorlog voor een leidende rol in de verovering van een belangrijke heuvel.

Bevrijding van Zwolle

De boerderij van de familie Van Gerner

Begin april 1945 naderde het Régiment de la Chaudière Zwolle, waar nog Duits verzet aanwezig was. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voordat de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden zich aan voor de missie.

Over de Heinoseweg gingen ze te voet richting Zwolle. Onderweg klopten ze aan bij de boerderij van de familie Van Gerner, waar ze de weg vroegen.

Rond middernacht werd Arsenault gedood door Duits vuur bij de spoorwegovergang met Zalné, waarschijnlijk omdat hij met een geluid hun positie had weggegeven. De woedende Major doodde twee Duitsers; de rest van de groep wist met een voertuig te ontkomen. Major besloot daarop zijn missie alleen voort te zetten richting het station van Zwolle.

Leo Major op verlof in Nederland.

Volgens de overlevering waarschuwde Major in een hotel een Franssprekende Duitser dat de Canadese artillerie om 6 uur 's ochtends zou beginnen met beschietingen.[2]

Hij kwam het centrum van de stad binnen via de Sassenpoort.[2] Zijn verkenningstocht maakt duidelijk dat Zwolle niet meer serieus verdedigd wordt.

Major bracht het lichaam van Arsenault naar de boerderij van Van Gerner, waar versterkingen van zijn regiment het later ophaalden. Rond negen uur 's ochtends meldde hij zich weer terug bij het regimentskamp, waar zijn meldingen ervoor zorgen dat de beschietingen geen doorgang vinden.

Leo Majorlaan in Zwolle. Een stuk van de Zuidbroeklaan kreeg in 2009 die naam. Major was Zwolle via deze route binnengetrokken.

Decoraties

Ereburgerschap

Op 14 april 2005, exact 60 jaar na de bevrijding van Zwolle, werd Leo Major ereburger van de stad.

Overlijden

Leo Major overleed in Montreal op 12 oktober 2008, na 57 jaar huwelijk met Pauline De Croiselle. Hij liet vier kinderen en vijf kleinkinderen achter en is begraven op de Last Post Fund National Field of Honour in Pointe-Claire, Quebec.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.