Leen Decin

Leen Decin (Roeselare, 6 december 1974) is een Belgische astrofysicus en als hoogleraar sterrenkunde verbonden aan de KU Leuven.

Leen K.E. Decin
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum6 december 1974
GeboorteplaatsRoeselare
Nationaliteit België
Wetenschappelijk werk
Vakgebiedastronomie / astrofysica
Alma materKU Leuven
Overig
Religiechristendom

Biografie

Leen Decin studeerde in 1996 af aan de KU Leuven als licentiaat in de wiskunde, optie wiskundige natuurkunde. Ze specialiseerde zich in sterrenkunde. Ze behaalde een doctoraatsbeurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Op 30 mei 2000 verdedigde ze haar doctoraatsthesis die handelde over het gebruik van theoretische atmosfeer spectra van koude standaardsterren voor de kalibratie van infrarode spectrometers. De door haar ontwikkelde methode werd eerst met glans toegepast op de kalibratie van de Short Wavelength Spectrometer (SWS) aan boord van de ESA Infrared Space Observatory (ISO). Erna werden nog allerlei andere NASA, ESA, en ESO instrumenten gekalibreerd met behulp van deze theoretische spectra. Na een post-doctorale periode aan de KU Leuven en de Universiteit van Amsterdam werd ze in 2010 benoemd als professor aan de KU Leuven. In 2011 startte ze een interdisciplinaire onderzoeksgroep die zich focust op klimaatstudies bij exoplaneten. In 2014 behaalde Decin een prestigieuze ERC consolidator grant (2.6 Meuro) om de chemische en dynamische processen in de sterrenwinden van geëvolueerde sterren te bestuderen. Sinds 2017 is Decin ook verbonden aan de School of Chemistry van de Universiteit van Leeds (UK).

Ontdekkingen

Op 1 september 2010 publiceerde Leen Decin in het vakblad Nature een artikel over de dampkring van CW Leonis, een koolstofster in het sterrenbeeld Leeuw op zo'n 300 lichtjaren afstand van hier. Het was de allereerste ontdekking van een combinatie van water en koolstof in de dampkring van een oude ster. Dankzij haar ontdekking is de kans op buitenaards leven net iets groter geworden.[1]

In 2015 ontdekte Decins onderzoekteam van de KU Leuven dat twee van de drie mogelijke klimaten op exoplaneten die permanent met één kant naar hun ster gericht zijn potentieel geschikt zouden zijn voor leven. Dit is het gevolg van een natuurlijk airconditioning-systeem, dat de planeten leefbaar maakt.[2]

Interviews

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.